V Egyptě hrozí únosy, varují diplomaté

Egypt

Egypt Zdroj: E15

České ministerstvo zahraničí trvá na tom, že letoviska na severu Egypta jsou nebezpečná, a přestože se tuzemské cestovky zlobí, varování v dohledné době odvolat nehodlá. Mluví přitom zejména o Tabě, která leží v příhraničí s Izraelem. Na jihu Sinajského poloostrova by se Češi měli zdržovat jen v turistických střediscích a mimo ně nejezdit.

Diplomati z jiných evropských států jsou ještě ostřejší. Britům například doporučují, aby se mimo města po Egyptě pohybovali jen v konvojích, nebezpečí podle nich hrozí podél všech hlavních silničních tahů a případy únosů se množí na komunikacích mezi Nuvejbou, Dahabem a klášterem svaté Kateřiny.

Egypt, jedna z deseti zemí, kam jezdí čeští turisté nejraději, podle ministerstva zahraničí dál zůstává problematickou destinací a varování proti některým místům na Sinaji, kterým se vyhnout, rezort nehodlá stáhnout. Navíc v Sýrii už otevřeně zuří občanská válka, která může ohrozit klid v celém regionu.

„Rizika, na která jsme rovněž upozorňovali, jsou spojená s politickým neklidem – demonstracemi, protesty. To je situace, která není úplně bezpečná pro místní, natož pro cizince. Tento vývoj sledujeme v souvislosti s egyptskými volbami. Náš soud není absolutní, vydáváme doporučení. Je třeba, aby si lidé nemysleli, že levný zájezd je stoprocentně bezpečný zájezd,“ říká první náměstek ministra zahraničních věcí Jiří Schneider.

Do Egypta ročně létá z Česka přes 200 tisíc lidí. Podle domácích cestovních kanceláří se zájezdy prodávají dál, protože jsou velmi levné, ale lidé se nyní přece jen více zajímají o bezpečnostní situaci. Česká diplomacie, která dostává informace od egyptských bezpečnostních složek i z dalších států v regionu, za zvlášť rizikové označuje letovisko Taba na severu Sinaje v příhraničí s Izraelem. Naopak výjimkou jsou Šarm aš-Šajch a Hurghada a hlavní turistická místa jako Luxor a Asuán.

Lidé si v Egyptě musejí dát pozor i proto, že pokud by se jim něco stalo během demonstrací nebo nepokojů, měli by problém, i když jsou pojištění. Škody, které by vznikly v důsledku nepokojů, by totiž pojišťovna pravděpodobně neproplatila.

Bezpečnostní doporučení pro pobyt v EgyptěBezpečnostní doporučení pro pobyt v Egyptě | E15

Turisty mířící do Egypta varovaly i další evropské státy. Britům třeba radí, že největší nebezpečí hrozí podél hlavních silničních tahů a na území severně od silnice mezi Suezem a Tabou. Proto by měli mimo města cestovat jenom v konvojích. Doporučení je zdůvodněno množícími se případy únosů turistů, nejvíce na silnicích mezi Nuvejbou, Dahabem a klášterem svaté Kateřiny. Schneider pochybuje, že by se situace radikálně změnila k lepšímu: „Málokdy je to tak, že bychom z čista jasna změnili postoj pro oblast, kde jsme měli jisté pochybnosti a prohlásili ji za prostou všech rizik.“