V íránských prezidentských volbách zvítězil duchovní Rúhání

Nový íránský prezident Hasan Rúhání

Nový íránský prezident Hasan Rúhání Zdroj: ctk

Novým íránským prezidentem bude proreformní duchovní Hasan Rúhání. Jeho páteční volební vítězství dnes oznámilo íránské ministerstvo vnitra. Rúhání obdržel těsnou nadpoloviční většinu, tedy přes 50 procent všech odevzdaných hlasů.

Jde přesto o drtivé vítězství, protože ho dosáhl hned v prvním kole proti pěti jiným, vesměs konzervativním protikandidátům.

Podle konečných výsledků má 64letý Rúhání 50,68 procenta, tedy přes 18 milionů hlasů. Volební účast dosáhla 72 procent z celkového počtu zhruba 50 milionů voličů. V předchozích volbách v roce 2009 hlasovalo 85 procent voličů.

Podle shodného názoru mezinárodních odborníků i íránské exilové opozice výsledek voleb nic nezmění na zahraniční politice Teheránu, ani na jeho postoji v jaderném sporu se Západem. Podle deníku Le Monde je totiž skutečná moc nadále v rukou vůdce ajatolláha Alího Chameneího, který je v zemi nejvyšší autoritou a který měl zásadní vliv na schvalování kandidátů na prezidenta; ti, kteří mu nevyhovovali, byli prostě vyškrtnuti ze seznamu.

Proto také Chameneí mohl podle agentury Reuters ještě před vyhlášením výsledků prostřednictvím Twitteru prohlásit, že „hlasování pro kteréhokoli z kandidátů je hlasováním pro Islámskou republiku a projevem důvěry v tento systém“.

Na druhém místě skončil se značným odstupem starosta Teheránu Mohammad Báker Kálíbáf s necelými 17 procenty, tedy se zhruba šesti miliony hlasů.

Favorit pohořel

Za favorita byl před pátečním hlasováním označován íránský jaderný vyjednávač Saíd Džalílí, který nakonec skončil čtvrtý s 11,4 procenta, tedy přibližně se čtyřmi miliony hlasů.

Podle agentury AP velká vlna podpory Rúhánímu zvrátila vývoj volebního klání, které se zdálo být pevně v rukou vládnoucích konzervativních duchovních.

Zatím nejsou hlášeny žádné stížnosti ani incidenty. Nicméně agentura AFP připomíná upozornění zvláštního zpravodaje OSN pro lidská práva v Íránu Ahmada Šahída, který ještě před pátečním hlasováním prohlásil, že kvůli politickému ovzduší v zemi nelze volby označit za svobodné a spravedlivé.