V Izraeli přibývá útoků bodnou zbraní

Pohřeb jednoho z Izraelců zabitých při útoku na autobus

Pohřeb jednoho z Izraelců zabitých při útoku na autobus Zdroj: ctk/ap

Nejméně tři lidé přišli o život při dvou teroristických útocích v Izraeli. Dva útočníci napadli střelnou zbraní a nožem cestující v autobuse na předměstí Jeruzaléma. Na místo dorazila policie, která jednoho z nich zabila a druhého postřelila. Jeden z cestujících zemřel na místě, další podlehl později svým zraněním. Deset lidí je v nemocnici.

Na jiném místě vjel útočník vozem do hloučku lidí na autobusové zastávce. Poté vystoupil a sekáčkem na maso napadl jak zraněné, tak ostatní. Útok nepřežil šedesátiletý rabín, dva lidé byli vážně zraněni. Pachatel byl postřelen policií. Deník The Jerusalem Post cituje izraelské bezpečnostní zdroje, podle nichž oba incidenty souvisejí a byly naplánovány společně.

Palestinští teroristé napadají nožem Izraelce v posledních dvou týdnech téměř denně. Militantní palestinské hnutí Hamas chválí „odvážné činy v Jeruzalémě a zdraví hrdiny, kteří je vykonali“. Izraelci na násilí reagují rovněž násilím. Dvě desítky Palestinců byly v posledních dvou týdnech usmrceny rozhořčeným davem.