V malajsijském státním fondu chybí sto miliard. Stopy vedou i do Emirátů

Kuala Lumpur, Malajsie, ilustrační foto

Kuala Lumpur, Malajsie, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Z malajsijského státního investičního fondu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) byly zřejmě ukradeny asi čtyři miliardy dolarů (100 miliard korun). Uvedla to švýcarská prokuratura, která loni začala fond vyšetřovat kvůli podezření z korupce a praní špinavých peněz. Fond byl založen v roce 2009 k financování projektů pro hospodářský a sociální rozvoj Malajsie. Její generální prokurátor dnes uvedl, že bude se Švýcary spolupracovat.

Švýcarský generální prokurátor Michael Lauber uvedl, že vyšetřování „již odhalilo vážné známky toho, že peníze byly zpronevěřeny“. Část peněz byla podle něj přesunuta na švýcarská konta vlastněná bývalými veřejnými činiteli Malajsie a bývalými i současnými veřejnými činiteli Spojených arabských emirátů.

Lauber také uvedl, že oficiálně požádal Malajsii o pomoc při vyšetřování možného porušení švýcarských zákonů ohledně uplácení zahraničních činitelů, zneužívání funkcí, praní špinavých peněz a porušování povinností při správě cizího majetku.

Malajsijská generální prokuratura v dnešním prohlášení vyjádřila ochotu spolupracovat se švýcarskými úřady. Upozornila však, že vyšetřování údajných darů předsedovi malajsijské vlády bylo zcela odděleno od vyšetřování fondu 1MDB, který od loňského srpna začaly vyšetřovat i švýcarské úřady.

Nezodpovězené otázky

Lauber o případu jednal loni v září v Curychu se svým tehdejším protějškem z Malajsie. Podle zdrojů agentury Reuters malajsijští činitelé silně naléhali, aby Lauber vyšetřování vzdal. Malajsijské úřady loni v červenci začaly vyšetřovat fond 1MDB kvůli podezření, že stovky milionů dolarů z něj byly vyvedeny na osobní konta premiéra Najiba Razaka.

Tento týden ale nový malajsijský generální prokurátor Mohamed Apandi Ali oznámil, že částka 681 milionů dolarů, která se loni objevila na osobních bankovních účtech premiéra, nepocházela z fondu 1MDB, ale byla darem od saúdské královské rodiny. Nešlo prý o trestný čin ani o korupci a premiér většinu peněz vrátil Saúdům. Podle analytiků ale v případu zůstává mnoho nezodpovězených otázek.

Premiérova krize

Kritici v minulosti Najiba obviňovali, že peníze přijal od státního investičního fondu 1MDB. Premiér to vytrvale popíral, znamenalo to ale pro něj největší krizi v jeho politické kariéře a kvůli těmto obviněním čelil tlaku, aby rezignoval. Kritiky, jako byl například předchozí generální prokurátor Abdul Gani Patail, mezitím premiér odstavil.

List The Wall Street Journal ve svém článku z loňského července uvedl, že na Najibova konta bylo poukázáno pět vkladů. Dvě velké transakce v objemu 620 milionů dolarů a 61 milionů dolarů byly uskutečněny v březnu 2013 před parlamentními volbami. Malajsijský státní fond 1MDB údajně vyšetřují také úřady v Hongkongu a ve Spojených státech.