V migrační politice jsme udělali chybu, připustila Merkelová

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová v pátek během návštěvy města Chemnitzu (Saské Kamenice) uznala, že její vláda v migrační politice chybovala. Chybu podle ní ovšem neudělala tím, že pomohla uprchlíkům v nouzi, ale tím, že se nezajímala včas o situací zemí, ze kterých přichází. Merkelová se v debatě se čtenáři listu Freie Presse vrátila rovněž k bouřlivým událostem v podkrušnohorském městě na přelomu srpna a září. Proti Merkelové ve městě demonstrovalo podle úřadů zhruba 2500 lidí.

Kancléřka v pátek město Chemnitz, které leží zhruba 20 kilometrů severně od českých hranic, navštívila poprvé od demonstrací, které ve městě na přelomu srpna a září vyvolala smrt 35letého Němce. Z jeho zabití jsou podezřelí tři žadatelé o azyl z Iráku a Sýrie. Protesty, které následovaly po tomto činu, provázely i neonacistické projevy, napadání přistěhovalců a antisemitské útoky.

Kromě politiků a zástupců policie se v pátek Merkelová v Chemnitzu setkala například i s Uwem Dziuballou, majitelem židovské restaurace Schalom, na kterou na konci srpna zaútočili maskovaní radikálové.

Kancléřka v debatě se čtenáři saského listu vyjádřila pochopení pro rozčílení místních obyvatel, které ale podle ní není omluvou pro páchání trestných činů na demonstracích extremistů. Nespokojené občany vyzvala, aby se při demonstracích jasně vymezili vůči pravicovým radikálům.

Před návštěvou kancléřka čelila kritice, že do saského města přijela pozdě. V debatě se výčitkám v pátek bránila. Zvažovala prý dlouho, kdy bude vhodný moment do města zavítat a to i vzhledem k tomu, jak její osobnost mnoho společnost polarizuje. Nakonec se rozhodla, že do Chemnitzu nepojede v rozjitřené atmosféře a vyčká. Cílem její páteční návštěvy města je podle Merkelové zjistit, jak mohou centrální úřady přispět k tomu, aby nebyl Chemnitz trvale ve špatném světle.

Východní Němci a zvlášť Sasové mají totiž podle kancléřky řadu důvodů být na sebe pyšní. Měli by proto vystupovat sebevědoměji.

Kancléřka rovněž znovu připustila, že kabinet udělal v migrační politice chyby. Chybou ale podle ní nebylo, že se Německo rozhodlo pomoci uprchlíkům, kteří to potřebovali, ale to, že se spolková vláda nezajímala dostatečně brzy o země a regiony původu uprchlíků a migrantů. Předsedkyně německé vlády vyjádřila také politování nad tím, že se nedaří dosáhnout pokroku v uznávání některých zemí původu za bezpečné.

Merkelová také odsoudila "lži", které se podle ní šíří v souvislosti s globální dohodou OSN o migraci, ke které se odmítly připojit USA, Austrálie a několik evropských zemí včetně Česka. Suverenita signatářských zemí není podle ní žádným způsobem narušena. Cílem dohody je snížit migrační tlak, řekla kancléřka, podle které bude mít dál každá země právo přijímat své vlastní zákony.

Před budovou, ve kterém se debata konala, demonstranti skandovali "Vypadni", "Merkelová musí pryč" a kancléřku označovali za zrádkyni národa. Podle úřadů se protestu proti kancléřce zúčastnilo 2500 lidí. Agentura DPA uvedla, že mezi nimi byli členové hnutí Pro Chemnitz, které stálo i za dřívějšími demonstracemi, členové protiislámského hnutí Pegida či skupiny Merkeljugend, která si dala jméno v odkazu na mládežnickou organizaci nacistů Hitlerjugend.