Novým britským premiérem bude Boris Johnson, porazil ministra Hunta

Boris Johnson

Boris Johnson Zdroj: Reuters

Boris Johnson
Boris Johnson
Boris Johnson
Jeremy Hunt
Jeremy Hunt
6
Fotogalerie

Novým britským premiérem se podle očekávání stane politický veterán Boris Johnson. Pětapadesátiletý člen Konzervativní strany porazil ve stranickém hlasování Jeremyho Hunta. O novém předsedovi vlády hlasovalo 159 tisíc toryů do pondělního večera.

Nadcházející premiér získal od členů strany 92 tisíc hlasů, oponenta Jeremyho Hunta volilo pouze 46 tisíc konzervativců. „Jsme schopni sjednotit zemi a porazit Jeremyho Corbyna,“ vzkázal směrem k labouristické opozici ihned po zvolení Johnson, podle kterého čeká Británii skvělá budoucnost.

Bývalý starosta Londýna a ministr zahraničí se do Downing street může začít stěhovat ve středu, kdy podá demisi dosavadní předsedkyně parlamentu Theresa Mayová. Ta opustila čelo strany kvůli průtahům vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Johnsona následně po demisi pověří řízením země královna Alžběta II.

Johnson je zastáncem takzvaného tvrdého brexitu, ke kterému chce přistoupit v říjnu, pokud se mu nepodaří znovuotevřít jednání s Evropskou unií. Ta však nové rozhovory odmítá. Hunt i Johnson naopak odmítají takzvanou britskou pojistku, na které Brusel trvá. Ta má zamezit vytvoření fyzické hranice mezi Irskem a Severním Irskem.

Za svůj přístup k brexitu je Johnson uvnitř strany kritizován. Minimálně tři současní ministři oznámili, že se do 36 hodin po oznámení výsledků vzdají svého mandátu. Jedná se o Philipa Hammonda, Roryho Stewarta a Davida Gaukeho. Důvodem je obava z opuštění Evropské unie bez dohody.

Další členové konzervativní strany potvrdili, že budou proti vládě hlasovat na podzim, pokud Johnson nezmění svůj přístup a bude ignorovat námitky britské opozice.

Boris Johnson se narodil britským rodičům v New Yorku roku 1964, mládí však prožil zpátky na ostrovech. Zde navštěvoval elitní Eton College, kde studoval například s mladším bratrem princezny Diany Charlesem. Ve studiích následně pokračoval na Oxfordu a po kariéře novináře se v roce 2001 stal poslancem za Henley. Post starosty Londýna zastával mezi lety 2008 a 2016, následně se na dva roky stal ministrem zahraničí.