V Rusku se zřítil bojový vrtulník během letecké show. Pilot zemřel

bitevní vrtulník Mi-28

bitevní vrtulník Mi-28 Zdroj: Artem Katranzhi via Wikimedia Commons (CC-BY SA 2.0)

Ruský bitevní vrtulník Mi-28 se zřítil během letecké show v Rjazaňské oblasti a jeden ze dvou pilotů zahynul. Rjazaň leží asi 200 kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Stroj se zřítil dva kilometry od tribun, na kterých ukázku sledovaly tisíce diváků.

Smrt pilota z elitní předváděcí skupiny potvrdilo ministerstvo obrany. „Při plnění programu vysoké pilotáže se vrtulník dostal do ploché vývrtky a došlo k tvrdému přistání. Podle zpráv z místa nehody jeden z pilotů zemřel, stav druhého letce je uspokojivý,“ uvedlo ministerstvo.

Televize NTV s odvoláním na očité svědky vylíčila, že jeden ze tří vrtulníků se najednou začal točit okolo své osy a následně se zřítil. Kabinu byl schopen vlastními silami opustit jen jeden z letců, pro druhého, zraněného, přijela sanitka. Asi 30 vteřin po pádu stroje došlo k výbuchu a požáru, který však byl rychle uhašen.

FIRST VIDEO: Moment helicopter crashes at airshow in Russia, pilot escapes burning cockpit

Posted by RT Play on 2. srpen 2015

Agentura TASS s odvoláním na svědky odhadla, že stroji selhal vyrovnávací rotor. Ministerstvo obrany posléze upřesnilo, že těsně před pádem hlásil palubní systém poruchu hydrauliky.

Nehodu vyšetřuje komise z velitelství vzdušných sil. Velitel letectva pozastavil další lety vrtulníků stejného typu, zvaného v kódu NATO Havoc. Po havárii organizátoři show na letišti Dubroviči ohlásili, že dnešní program skončil.