V St. Louis už tři dny zuří protesty kvůli osvobození policisty, který zastřelil černocha

Policie zatýkala při násilných protestech v St. Louis

Policie zatýkala při násilných protestech v St. Louis Zdroj: Reuters

Policie zatýkala při násilných protestech v St. Louis
Policie zatýkala při násilných protestech v St. Louis
Policie zatýkala při násilných protestech v St. Louis
Policie zatýkala při násilných protestech v St. Louis
Policie zatýkala při násilných protestech v St. Louis
12
Fotogalerie

V St. Louis pokračovaly v neděli třetím dnem protesty kvůli zproštění viny bělošského policisty, jenž v roce 2011 po automobilové honičce zastřelil černocha. Stejně jako v předchozích dvou dnech demonstrace začaly poklidně, ale nakonec se ani v neděli neobešly bez výtržností a demonstranti ničili majetek.

Do ulic vyšly stejně jako už v pátek a sobotu stovky lidí demonstrovat proti policejnímu násilí a diskriminaci Afroameričanů. Zpočátku vše začalo v poklidu, ale později několik demonstrantů začalo házet lahve poté, co jeden policista zadržel dva lidi.

Někteří protestující se začali hnát k policistovi, který byl nucen ve spěchu nasednout do svého vozu a ujet. Při incidentu nebyl nikdo zraněn, ale někteří demonstranti házeli lahve. Později policie na Twitteru informovala, že protestující rozbíjeli výlohy. "Máme zprávy o značném ničení majetku v centru" St. Louis, uvedla policie v jednom z tweetů.

Protestující se také pokusili zablokovat nájezd na místní dálnici. Policie dala zdivočelému davu příkaz k rozchodu.

I v předchozích dnech protesty také začaly pokojně, ale nakonec vyvrcholily střety mezi policií a protestujícími. Demonstranti házeli po policistech kameny a lahve, rozbíjeli výlohy a poničili dům starostky města. Policie nasadila slzný plyn a několik lidé zadržela.

V neděli dav po zahájení protestní akce držel šest minut ticha před budovou policie a provolával Přestaňte nás zabíjet. Policisté to podle agentury AP sledovali z oken.

Protestující vysvětlili, že šest minut ticha symbolizuje šest let, které uplynuly od zabití Anthonyho Lamara Smithe.

Šestatřicetiletý policista Jason Stockley čelil u soudu obvinění z vraždy, protože ze záznamu z honičky vyplynulo, že řekl, že prchajícího zabije. Černocha pak usmrtil pěti výstřely. Také se ukázalo, že u zabitého čtyřiadvacetiletého Smithe se sice našla zbraň, ale podle prokuratury nesla stopy DNA jen Stockleyho. Prokuratura byla přesvědčena, že ji tam policista po incidentu nastrčil. Soud ale nakonec Stockleyho osvobodil.

Americká policie čelí dlouhodobé kritice kvůli kontroverzním zásahům svých bělošských příslušníků proti černochům. Ve Fergusonu nedaleko St. Louis vyvolal před třemi lety rozsáhlé násilné protesty incident, při němž byl zastřelen mladý neozbrojený černoch Michael Brown.