V Sýrii pokračují nálety, rebelové prý dávají na střechy klece s lidmi

Ruské bombardování Sýrie

Ruské bombardování Sýrie Zdroj: ctk/ap

Ruské letectvo vůbec poprvé zaútočilo na cíle v oblasti středosyrského města Palmýra, které ovládá radikální organizace Islámský stát (IS). Jako ochranu před bombardováním využívají podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) účastníci syrského konfliktu lidské štíty.

Ruské stroje údajně v okolí Palmýry zničily „protiletadlové baterie“ Islámského státu. Město známé archeologickým nalezištěm s pozůstatky antických chrámů, vítězného oblouku, amfiteátru a kolonád se stovkami sloupů dobyli radikálové z IS letos 21. května.

Za poslední dva dny zasáhla ruská letadla v Sýrii podle ministerstva obrany celkem 237 cílů. Nejčastěji útočí Moskva na pozice povstalců bojujících proti režimu prezidenta Bašára Asada na severozápadě Sýrie v provinciích Hamá, Idlib, Latákíja, Homs a Halab a rovněž v jihosyrských provinciích Damašek a Dará. Výrazně nižší počet náletů provedla na provincie Rakka a Dajr az-Zaur, jejichž značné části ovládá IS.

Podle syrských aktivistů zavírají odpůrci vlády prezidenta Asada jeho příznivce do klecí a odvážejí je do oblastí poblíž Damašku, kde je používají jako lidské štíty proti bombardování syrského letectva. Na internetu se objevil i videozáznam, na kterém je vidět muže, ženy i vládní vojáky v kovových klecích umístěných na nákladních automobilech.

I SOHR uvedl, že má informace o tom, že jsou jako lidské štíty využíváni občané oblasti východní Ghúta, která leží východně od syrské metropole. Jak poznamenala agentura Reuters, pravdivost videozáznamu nebylo možné nezávisle ověřit.

Podle SOHR používají podobnou taktiku i vládní jednotky. Ve vesnicích v provincii Idlib zavírají povstalce a jejich civilní příznivce do klecí, které umísťují na střechy budov. Snaží se tak rebelům zabránit, aby na tyto domy útočili.