Ve Španělsku havaroval vrtulník české armády, pět zraněných

Vrtulník Mil Mi-17 české armády

Vrtulník Mil Mi-17 české armády Zdroj: Stepan Bruner, E15

Ve Španělsku během cvičení Severoatlantické aliance havaroval vrtulník české armády. Na palubě bylo 11 vojáků a pět členů posádky. Pět lidí bylo zraněno a přepraveno do nemocnice, jsou ale mimo ohrožení života, sdělilo ministerstvo obrany.

Jakým způsobem se nehoda stala, ministerstvo neuvedlo s tím, že by to bylo nyní předčasné. „Právě proto na místo nehody v pátek ráno odletí komise pro vyšetřování leteckých nehod ministerstva obrany,“ řekl mluvčí ministerstva Petr Medek. Podle španělského tisku se vrtulník při přistávacím manévru převrátil.

K nehodě došlo během aliančního cvičení Trident Juncture asi 15 kilometrů severovýchodně od města Zaragoza. Zraněn byl jeden člen posádky a čtyři vojáci. Všichni byli hospitalizováni a zbývající vojáci budou převezeni k preventivnímu ošetření.

Vrtulník Mi-171Š a posádka jsou z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou, přepravovaní vojáci jsou příslušníky 601. skupiny speciálních sil z Prostějova.

Problémy mělo o české letadlo

Na konci října se při cvičení Trident Juncture ve Španělsku srazilo české bojové letadlo L-159 se supem. Pták letounu výrazně poničil křídlo, pilot ale dokázal se strojem přistát.

V rámci manévrů Trident Juncture, které jsou jedním z největších aliančních cvičení v novodobé historii NATO, se do Španělska vydalo 75 vojáků z 22. základny vrtulníkového letectva se čtyřmi stroji Mi-171Š. Podle informace mluvčího českého generálního štábu z půlky října se česká armáda chystala vyslat na manévry více než 200 vojáků.

Nehody českých vojenských vrtulníků
18. listopadu 1992 - Při průzkumu počasí před cvičnými střelbami havaroval nedaleko Strašic u Plzně bitevní vrtulník Mi-24. Zemřeli všichni tři členové posádky.
8. ledna 1998 - Český armádní vrtulník, vyčleněný v Bosně pro mezinárodní misi SFOR, se zřítil čtyři vteřiny po startu s jedenadvaceti muži na palubě u základny praporu SFOR v Bosanské Krupě. Pět mužů bylo zraněno těžce, čtyři středně těžce a ostatní lehce.
25. října 1998 - V západní části Bosny se zřítil vrtulník Mi-17 českého vojenského kontingentu v Bosně. Všichni tři členové posádky zahynuli.
10. listopadu 1998 - Bojový vrtulník Mi-24, který letěl z letecké základny Kbely do vrtulníkové základny v Přerově, se zřítil u Slatinic na Olomoucku. Posádka, tvořená čtyřmi zkušenými vojenskými piloty, nepřežila.
12. února 2001 - Vojenský vrtulník W3-A Sokol se zřítil mezi obcemi Škvorec a Zlatá v okrese Praha-východ, když piloti nacvičovali přistání pomocí autorotace. Zraněni byli všichni tři členové posádky.
28. října 2001 - Armádní vrtulník Mi-8, který převážel bývalého amerického astronauta českého původu Eugena Cernana a českého kosmonauta Vladimíra Remka, havaroval při nouzovém přistání u Okrouhlé nedaleko Milevska na Písecku. Zraněno bylo 12 lidí na palubě, nejhůře letuška.
24. září 2002 - Na vojenském letišti v Líních u Plzně havaroval na zemi vojenský vrtulník W-3A Sokol letecké pátrací a záchranné služby. Zraněni byli tři členové pozemního personálu základny. Vrtulník se převrátil při pozemní motorové zkoušce kvůli silnému poryvu větru, posádka nebyla zraněna.
20. září 2005 - Během cvičení se při nepovedeném přistání poškodil transportní vrtulník Mi-171Š. Stroj přistál příliš tvrdě a poškodil se přitom podvozek a ocasní vrtule, která se zaryla do země. Nikdo nebyl zraněn.
5. listopadu 2015 - Ve Španělsku během cvičení Severoatlantické aliance havaroval vrtulník české armády. Na palubě stroje Mi-171Š bylo 11 vojáků a pět členů posádky. Pět lidí bylo zraněno a přepraveno do nemocnice, jsou ale mimo ohrožení života.