Ve Venezuele probíhají volby. Opozice je bojkotuje

venezuelský prezident Nicolás Maduro

venezuelský prezident Nicolás Maduro Zdroj: ctk/AP

Za dohledu 300 tisíc vojáků a policistů začaly v neděli ve Venezuele prezidentské volby. Navzdory tlaku domácí opozice, jejíž hlavní proud hlasování bojkotuje, a nelibosti zahraničí v nich o znovuzvolení na dalších šest let usiluje dosavadní socialistický prezident Nicolás Maduro. Za podmínek, které pozorovatelé označují jako nedemokratické, je autoritářská hlava státu považována za favorita.

Přes 20 milionů voličů bude moci odevzdat svůj hlas ve 14.638 volebních místnostech, které se otevřely v 6:00 místního času (12:00 SELČ). Uzavřít se mají v 18:00 místního času (o půlnoci SELČ).

K předčasným prezidentským volbám jsou Venezuelané vyzváni za hluboké hospodářské krize v zemi, kterou způsobila pět let trvající recese a snižující se ropná produkce. Za této situace, kdy v zemi roste míra podvýživy a hladu, zvyšuje se hyperinflace a Venezuela zažívá vlnu masové emigrace, přistupují mnozí její obyvatelé k volbám s deziluzí a rozhořčením. Kritizují Madura za své ekonomické strádání a opozici za vzájemné spory.

Z významnějších politiků, kteří se k bojkotu opozice nepřipojili, má největší šance přiblížit se k Madurovi šestapadesátiletý právník Henri Falcón.