Venezuele docházejí léky, prezident Maduro žádá OSN o pomoc

Venezuela

Venezuela Zdroj: ctk

Venezuela
Venezuela
Venezuela
Venezuela
Venezuela
21
Fotogalerie

Prezident Venezuely Nicolás Maduro požádal OSN, aby pomohla s navýšením zásob léků ve Venezuele. Země, která nyní prochází ekonomickou krizí, se prý potýká s jejich vážným nedostatkem.

Maduro tvrdí, že oponenti jeho vlády zahájili "ekonomickou válku", která společně s klesajícími cenami ropy ochromila zásobování léky.

Další podrobnosti o žádosti Maduro nezveřejnil. Řekl jen, že se obrátil na Spojené národy, jelikož disponují experty, kteří jsou schopni pomoci se zásobováním a distribucí léků v zemi.

Země prožívá hlubokou krizi, kterou ještě zhoršují zásahy socialistické vlády autoritářského prezidenta Madura. Chléb se v poslední době stal v zemi nedostatkovým zbožím.

Mouky i dalších základních potravin se na venezuelském trhu nedostává už asi čtyři roky, od doby, kdy stát, jenž má na řadu produktů včetně mouky monopol, začal snižovat dovoz pšenice. Důvodem byly nižší státní příjmy z vývozu ropy v důsledku poklesu její ceny na světových trzích. Ropa je hlavním a téměř jediným vývozním artiklem země.

Vláda socialistické strany, která je ve Venezuele u moci už 18 let, viní z krize překupníky a "buržoazii a opozičníky podporované zahraničními imperialisty". Podle opozice i mnohých ekonomů je za současný katastrofální stav venezuelské ekonomiky odpovědná hospodářská politika vlády.