Vládu musí vést Asad, deklaruje syrská delegace. Opozice opouští jednání

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: Kremlin.ru via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Syrská vládní delegace má na mírových jednáních v Ženevě, pokud jde o budoucí politický přechod v zemi, jeden hlavní cíl, kterým je vytvoření široké vlády i nadále vedené prezidentem Bašárem Asadem, uvedl hlavní syrský vládní vyjednávač Bašár Džaafarí. O Asadově budoucnosti prý jednat nehodlají. Opozice tato slova kritizovala a odmítá dál jednat. Šéf syrské opoziční vyjednávací komise (HNC) Rijád Hidžáb oznámil, že opustí Ženevu. Odjedou prý i další Syřané.

„V Ženevě máme pouze jediný mandát, vznik rozšířené vlády… tohoto cíle budeme chtít dosáhnout,“ řekl Džaafarí s tím, že se svou pozici seznámili zmocněnce OSN pro Sýrii Staffana de Misturu. Tento požadavek Damašku ale opozice již dříve několikrát odmítla.

Vládní delegace podle Džaafarího odmítá rovněž diskutovat o budoucím osudu prezidenta Bašára Asada. „Tato záležitost nespadá pod jurisdikci Ženevy. Je to syrsko-syrská záležitost,“ řekl. Opozici obvinil z toho, že chce, aby země zkolabovala a nastal v ní podobný chaos jako v Iráku a Libyi poté, co byli tamní autoritativní vůdci svrženi vojenskými intervencemi Západu.

Třetí kolo mírových rozhovorů začalo ve Švýcarsku minulý týden, obě strany spolu dosud jednaly nepřímo, prostředníkem mezi nimi byl zmocněnec OSN de Mistura. Od konce února platí v zemi příměří, které je ale v posledních dnech čím dál častěji porušováno.

V pondělí opozice požádala OSN o přerušení rozhovorů, dokud Asadova vláda „neprojeví skutečnou vůli po politických změnách“. Její delegace ale město neopouští a zůstává dál v kontaktu se zprostředkovateli OSN jako doposud. Opozice žádá vznik přechodné vlády bez prezidenta Bašára Asada.

Opozice má výhrady i k Američanům

Podle syrského opozičního představitele George Sabry budou moci být rozhovory znovu zahájeny, jakmile „bude upraven směr, kterým se vyjednávání ubírají“. Rovněž bude vše záviset na situaci přímo v Sýrii. Opozice obviňuje vládu, že nedodržuje příměří trvající od konce února. Porušila ho prý nejméně 2000krát.

Velké výhrady má opozice podle Sabry i vůči Američanům, kteří prý chtějí, aby rozhovory pokračovaly „bez toho, že my bychom něčeho podstatného dosáhli“.

Rijád Hidžáb dnes rovněž vyzval mezinárodní pozorovatele, aby monitorovali dodržování příměří v Sýrii. Rada bezpečnosti OSN by pak měla tvrdě zasáhnout proti těm, kteří klid zbraní porušují. Postěžoval si rovněž, že povstalci během příměří nedostali od svých spojenců žádné zásoby zbraní ani munice. Syrská vláda přitom pomoc od svých spojenců podle něj neustále dostává. „Budeme bojovat bez ohledu na cokoli. Budeme bojovat klidně jen kameny a nevzdáme se,“ dodal.

Rusko dnes oznámilo, že pokračování rozhovorů jednoznačně podporuje. „Je potřeba pokračovat v tomto dialogu a dodržovat příměří,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s tím, že se na tom shodli během pondělního telefonátu prezident Vladimir Putin a jeho americký protějšek Barack Obama.