Volby v Lucembursku vyhráli tradičně nejsilnější lidovci. Výrazně uspěli zelení

Lucembursko

Lucembursko Zdroj: http://www.eu2015lu.eu/

Nedělní volby v Lucembursku vyhrála před socialisty a liberály tradičně nejsilnější Křesťanskosociální lidová strana (CSV), která získala 28 procent hlasů. Oproti minulým volbám v roce 2013 ale utrpěla ztrátu. Místní tisk označuje za vítěze voleb Zelené, kteří si v 60členném parlamentu polepšili o tři křesla. 

„Moje vláda byla potvrzena,“ uvedl po vyhlášení výsledků současný premiér Xavier Bettel z liberální Demokratické strany (DS), která získala 17 procent hlasů, méně než před pěti lety.

Podle agentury AFP je ale Bettelův osud nejistý. Lucemburský velkovévoda přijme jak Bettela, tak předsedu jednokomorového parlamentu a šéfy dalších stran.

Bettel po předchozích volbách vytvořil koalici se Socialistickou dělnickou stranou (LSAP) a Zelenými, ačkoli tehdy rovněž vyhrála CSV tehdejšího dlouholetého předsedy vlády a současného šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera.

V nedělních volbách oslabily nejen Křesťanskosociální lidová strana a liberálové, ale také socialisté, kteří obdrželi 18 procent hlasů. Uspěli naopak Piráti, kteří budou mít v parlamentu nově dva poslance. Polepšila si i euroskeptická Alternativní demokratická a reformistická strana (ADR).