Česko v Lucembursku prohrálo soud s Diag Human

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Lucemburský soud rozhodl, že firma Diag Human může nechat zabavit peníze českého státu na účtech vedených v Lucembursku.

Jde o verdikt odvolacího soudu, proti němuž je již možná jen kasační stížnost. Ta však nemá odkladný účinek.

“Na základě informací z ministerstva zdravotnictví, v jehož je arbitráž s Diag Human v plné kompetenci, máme informaci, že došlo k pravomocnému rozsudku lucemburského soudu o tom, že nález z 13. srpna 2008, podle kterého ČR arbitráž s Diag Human prohrála, je na území Lucemburska vymahatelný,” potvrdil pro server HlídacíPes.org mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

"Rozhodnutí lucemburského soudu bylo dne 27. 4. 2017 vyneseno v neprospěch České republiky. Je ale potřeba zdůraznit, že řízení před soudy v Lucembursku tímto rozhodnutím nekončí a Česká republika se nepochybně obrátí s opravným prostředkem na lucemburský Nejvyšší soud. V tuto chvíli probíhá právní analýza tohoto rozhodnutí a není možné k věci poskytnout podrobnější komentář,” reagovala za ministerstvo zdravotnictví mluvčí Štěpánka Čechová.

Už v září 2011, lucemburský soud v prvním stání vydal příkaz ke zmrazení veškerých pohledávek z účtů České republiky u banky KBL European Private Bankers a banky BGL BNP Paribas, připomíná text Roberta Břešťana na portále HlídacíPes.

Ministerstvo financí tehdy ale podle webu informovalo o tom, že Česká republika na účtech v Lucembursku žádnou finanční hotovost nemá. Na druhé straně právní zástupci Česka už v červnu 2012 požádali lucemburský soud, aby obstavení účtů bylo omezeno pouze na tehdy vymáhanou částku, v přepočtu bezmála 420 milionů eur.