Druhý Kypr? Lucembursko bojuje za svůj obrovský finanční sektor

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Lucembursko brání svůj finanční sektor před kritikou z eurozóny. V reakci na kyperskou krizi odmítá výzvy, aby své rozsáhlé bankovnictví omezilo. Lucembursko je domovem několika klíčových institucí Evropské unie a má mnohem vyšší podíl bankovního sektoru na ekonomice než Kypr. Vláda ale důrazně odmítá, že by Lucembursko bylo jako Kypr a upozorňuje, že její veřejné finance jsou zdravé.

Vnitrozemské Lucembursko má zhruba půl milionu obyvatel a je druhou nejmenší zemí Evropské unie. Jeho bankovní sektor je ale zhruba dvacetinásobkem ročního ekonomického výkonu země. Díky tomu patří Lucembursko k nejbohatším zemím v EU v poměru hrubého domácího produktu na hlavu. Pro srovnání bankovní sektor na Kypru tvoří osminásobek hrubého domácího produktu.

Lucemburská vláda je znepokojena nedávnými výroky o údajných rizicích obrovských finančních sektorů. „Přiměřenost finančního sektoru nelze určit poměrem velikosti finančního sektoru k hrubému domácímu produktu země,“ upozorňuje.

Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem tento týden řekl, že země s vysokým podílem bankovního sektoru na ekonomice budou muset velikost svých bank omezit, nebo se nebudou moci spoléhat na případnou pomoc od evropských partnerů. Stejné omezení požaduje i Německo.

Vedle Lucemburska má rozsáhlý bankovní sektor i Malta. Tam tvoří banky rovněž zhruba osminásobek HDP, tedy podobně jako na Kypru. Lucembursko se tak připojilo právě k Maltě, která rovněž odmítá srovnání své ekonomiky s Kyprem. Ten musel kvůli finančním problémům požádat o finanční pomoc deset miliard eur (asi 258 miliard korun). Lucembursko je domovem zhruba 140 dceřiných firem bank a pojišťoven z více než 20 zemí světa.

Ilona Švihlíková: Kypr jako průzkum bojem