Vůdce protestů v Bosně Davor Dragičević zmizel

Davor Dragičević

Davor Dragičević Zdroj: profimedia.cz

Davor Dragičević
Davor Dragičević
3
Fotogalerie

Organizátor protestů v Bosně Davor Dragičević, který se už několik měsíců dožaduje pravdy o smrti svého syna, je od minulé neděle nezvěstný. Naposledy byl podle bosenských médií viděn na demonstraci, kterou svolal. Další protesty již úřady nepovolily a policie teď Dragičeviče stíhá kvůli údajnému ohrožování bezpečnosti občanů a pátrá po něm.

Dragičević žádá objasnění smrti svého 21letého syna Davida, který zemřel loni v březnu. Jeho tělo bylo nalezeno v řece Crkvena v Banja Luce. Policie za příčinu smrti oficiálně označila nehodu, rodina ale trvá na tom, že mladík byl zavražděn. Davor Dragičević viní vedení policie, že zná vrahy, ale kryje je.

Dragičevičovo volání po spravedlnosti vyvolalo v Bosně sérii demonstrací na jeho podporu, na nichž zazněla i kritika všudypřítomné korupce a zoufalé ekonomické situace politicky a etnicky rozvrácené země. Na poslední akci v Banja Luce, hlavním městě bosenské Republiky srbské, demonstrovalo minulou neděli několik tisíc lidí. Požadovali mimo jiné rezignaci čelných představitelů státu.

Policie několik účastníků protestu zadržela, u samotného Dragičeviče se jí to nepodařilo. Úřady následně zakázaly veškerá další shromáždění iniciativy Spravedlnost pro Davida, kterou Dragičević založil, včetně silvestrovského koncertu. Kde se Dragičević teď nachází, neví ani jeho někdejší družka a matka tragicky zesnulého syna.

Hlava bosenského státu, separatistický předák bosenských Srbů Milorad Dodik, v neděli podle agentury AP řekl, že úřady nemohou Dragičevičovy požadavky splnit. „Ulice nebude určovat politická rozhodnutí v Republice srbské,“ citovala AP Dodika.