Vůdce teroristů Islámského státu Bagdádí je mrtev, tvrdí irácké bezpečnostní služby

abú Bakr Bagdádí

abú Bakr Bagdádí Zdroj: CTK/AP

Vůdce teroristické organizace Islámský stát abú Bakr Bagdádí byl zřejmě zabit při americké vojenské operaci. Podle agentury Reuters dva irácké bezpečnostní zdroje sdělily, že dostaly ze Sýrie informaci, která to potvrzuje. Mluvčí Bílého domu Hogan Gidley ohlásil, že americký prezident Donald Trump v neděli v 09:00 (14:00 SEČ) pronese zásadní projev. Média spekulují, že prezident chce oznámit Bagdádího smrt.

Jako první přinesl zprávu o zabití Bagdádího list Newsweek s odvoláním na nejmenovaného amerického armádního činitele. Podle toho šlo o akci, kterou provedly speciální síly po získání využitelné zpravodajské informace.

Smrt Bagdádího později potvrdilo několik dalších na sobě nezávislých zdrojů. Kromě iráckých k nim patří i íránské. "Írán byl informován o smrti Bagdádího syrskými představiteli, kteří se o tom dozvěděli z terénu," citoval Reuters nejmenovaného íránského činitele.

Dalším zdrojem je velitel jedné z ozbrojených skupin působících v provincii Idlib na severozápadě Sýrie, který uvedl, že vůdce IS byl zřejmě zabit už v noci na sobotu při útoku, do něhož byly zapojené vrtulníky a bojové letouny a při němž došlo ke střetu u vesnice Briša nedaleko tureckých hranic.

Smrt Bagdádího potvrdily zdroje v Sýrii také iráckému zpravodajskému týmu pověřenému sledováním vůdce Islámského státu. Podle těchto informací byl Bagdádí zabit spolu s osobním strážcem poté, co bylo odhaleno místo, kde se skrýval, když se pokusil dostat svou rodinu z Idlibu k turecké hranici.