Výbuch na schůzi Tálibánu s afghánskými vojáky zabil dvacet lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Reuters

Dvě desítky lidí dnes zahynuly při výbuchu na shromáždění zástupců radikálního hnutí Tálibán a afghánských bezpečnostních sil ve městě Nangarhár na východě země. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zástupce místních úřadů. Zřejmě podle něj explodovala nálož nastražená v autě.

Výbuch nastal u hlavního silničního tahu mezi Dželálábádem a pohraničním Torchamem. Tálibán podle agentury Reuters uvedl, že za tímto útokem nestojí. K odpovědnosti za něj se zatím žádná jiná skupina nepřihlásila. Afghánské vládní jednotky čelí také atentátům ze strany teroristické organizace Islámský stát a sítě Hakkání napojené na Tálibán.

V Afghánistánu od pátku při příležitosti muslimského svátku íd al-fitr platí příměří mezi bojovníky Tálibánu a vládními jednotkami. Klid zbraní se však nevztahuje na operace Tálibánu proti vojákům mezinárodní koalice.

Prodloužení příměří

Afghánský prezident Ašraf Ghaní dnes jednostranně prodloužil příměří s radikálním hnutím Tálibán, které vyzval, aby přistoupilo ke stejnému kroku. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že vláda propustila z vězení 46 tálibů. Tálibán s vládou se u příležitosti muslimského svátku íd al-fitr dohodli na příměří. Klid zbraní, který prozatím ze strany radikálního hnutí platí do neděle, je oběma stranami dodržován.

Ghaní k jednostrannému prodloužení příměří neuvedl žádný časový rámec. Prohlásil také, že nyní bude vyčkávat na odpověď Tálibánu, v jehož souhlas ale věří. Poděkoval také duchovním vůdcům za jejich mírové úsilí. Muslimští duchovní z celé země totiž vydali náboženský edikt (fatvu), jímž prohlásili sebevražedné útoky podle islámského práva za zakázané.

Reuters nicméně poznamenal, že není jasné, zda prezident v době svého prohlášení věděl o bombovém útoku na shromáždění zástupců hnutí Tálibán a afghánských bezpečnostních sil v provincii Nangarhár na východě země. Tálibán ale podle Reuters uvedl, že za tímto útokem nestojí.

Do stávajícího příměří vláda nezahrnula teroristické hnutí Islámský stát, které v Afghánistánu rovněž působí a které považuje Tálibán za svého nepřítele.