Výbuchy v Tchien-ťinu: minimálně 50 mrtvých, stovky zraněných

Výbuch v Tchien-ťinu

Výbuch v Tchien-ťinu Zdroj: ctk/ap

Výbuch v Tchien-ťinu
Výbuch v Tchien-ťinu
Výbuch v Tchien-ťinu
Výbuch v Tchien-ťinu
Výbuch v Tchien-ťinu
10
Fotogalerie
Na nejméně 50 mrtvých vystoupila bilance dvou mohutných výbuchů nebezpečného materiálu, které ve středu pozdě večer otřásly čínským přístavním velkoměstem Tchien-ťin. Mezi mrtvými je i 12 hasičů z více než tisícovky těch, kteří byli nasazeni do boje proti požáru. V nemocnicích je asi 700 zraněných, z nichž je 71 ve vážném stavu.

Městský úřad uvedl, že společnost vlastnící sklad, kde k explozím došlo, měla v minulosti problémy s porušením bezpečnostních předpisů.

Zástupce českého velvyslance v Číně Zbyněk Noha České televizi řekl, že v Tchien-ťinu žije asi 30 Čechů, všichni jsou v pořádku, neutrpěli ani žádné zranění. Ve městě má podle Nohy své hlavní sídlo firma Home Credit ze skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. „Od rána je naše velvyslanectví v kontaktu s českými rodinami … ty stejně jako čínské úřady potvrdily, že mezi oběťmi ani mezi zraněnými nikdo z Čechů není,“ uvedl zástupce velvyslance.

„Home Credit má nyní v Tchien-ťinu 44 expatů, převážně Čechů a Slováků, což jsou manažeři, experti a jejich rodinní příslušníci. Podle průběžných zpráv jsou všichni expati, jejich rodiny a podle dostupných informací také všichni naši místní zaměstnanci v pořádku,“ řekl mluvčí Home Creditu Milan Tománek. Před polednem pražského času byla podle něj z preventivních důvodů dokončena jejich evakuace do přechodného náhradního ubytování v hotelu Shangri-La v centru Tchien-ťinu.

Rozlehlý přístav Tchien-ťin leží asi 150 kilometrů jihovýchodně od metropole Pekingu. Exploze, které nastaly v noci na dnešek, zranily podle čínských médií zhruba čtyři stovky lidí, vyvolaly dramatický požár a tlaková vlna napáchala škody do vzdálenosti několika kilometrů.

Úřady podle státní televize CCTV uvedly, že při hašení požáru zemřelo devět hasičů. Předtím média sdělila, že úřady ztratily kontakt se 36 zasahujícími hasiči. Podle agentury Reuters zatím není jasné, zda mrtví hasiči patří mezi 44 dosud hlášených obětí.

V přístavním skladišti průmyslové zóny Pin-chaj došlo před půlnocí místního času v jednom přepravním kontejneru k explozi, která vyvolala další výbuch v sousedních kontejnerech, uvedla policie. První výbuch měl podle expertů sílu tří tun trinitrotoluenu, druhý byl mnohem větší a měl sílu 21 tun TNT. Ve skladišti bylo podle agentury Nová Čína uloženo „nebezpečné zboží“, buď trhaviny, nebo zápalné látky, majitelé ale měli údajně všechna potřebná povolení.

Podle CCTV místní nemocnice přijala asi 400 lidí a 32 z nich je v kritickém stavu. Po dalších případných obětech záchranáři ještě pátrají. Na místo neštěstí se dostavila stovka hasičských čet. „Nemocnice nedokáže spočítat, kolik pacientů přijelo - je jich příliš mnoho, většina utrpěla popáleniny,“ řekl listu lékař další z nemocnic v Tchien-ťinu, který byl narychlo povolán do služby.

Hašení pozastaveno. Neví se, co tam ještě je

Čínský prezident Si Ťin-pching vyzval místní úřady k plnému nasazení sil na záchranu zraněných a co nejrychlejší uhašení požáru. Místní úřady ale hašení požáru pozastavily a zdůvodnily to nedostatečnými informacemi o obsahu a množství nebezpečných látek ve skladišti.

Očití svědkové vypověděli, že nejprve zahlédli obří ohnivý kotouč, po němž zazněl silný výbuch. Obyvatelé okolních obcí se údajně domnívali, že jde o zemětřesení. Okolní domy jsou bez elektrického proudu, tlaková vlna rozbila stovky oken. Požár v místě výbuchu dosahoval výše stovek metrů. Výbuch zaznamenaly i družicové snímky, tvrdí ruská média.

„Spal jsem, když se nám zničehonic roztřásly okna a dveře a my jsme uslyšeli ty exploze. Nejdříve jsem si myslel, že je to zemětřesení,“ řekl agentuře Reuters čtyřiadvacetiletý Kuan Siang, žijící asi sedm kilometrů od místa neštěstí. Obavy ze zemětřesení měla zpočátku i Čang S'-jü: „Vyběhla jsem bosa a až venku jsem si uvědomila, že jde o výbuch,“ řekla agentuře AP.

Výbuch v Tchien-ťinu

Město Tchien-ťin, kde žije zhruba 15 milionů obyvatel, je důležitou dopravní křižovatkou a průmyslovým střediskem se silnými hospodářskými vazbami na Peking. Od poloviny 19. století je významným přístavem a branou k čínské metropoli. Přístav sdělil, že i přes výbuch funguje normálně.

Skladiště vlastní firma Ruihai Logistics. Ta na své webové stránce uvádí, že má oprávnění k nakládání s nebezpečnými materiály a že ročně přepravuje asi milion tun nákladu. Námořní bezpečnostní úřad v Tchien-ťinu dnes podle agentury AP sdělil, že inspekce dodržování bezpečnostních pravidel před dvěma roky zjistila, že tato společnost porušila předpisy. Při kontrole 4325 kontejnerů byly v pěti případech zjištěny problémy s balením.

Bezpečnostní úřad rovněž uvedl, že v přístavu bylo zkontrolováno celkem více než 14 tisíc kontejnerů pěti firem. Závady inspekce odhalila u 29 z nich. Hlavním problémem bylo nedostatečné označení, že se jedná o nebezpečný materiál.

Exploze v Tchien-ťin se zařadí k nejtragičtějším v Asii za 10 let
2. července 2005 - Dvě desítky lidí zahynuly při výbuchu v továrně na zábavní pyrotechniku u Sivakasi ve státě Tamilnádu v jižní Indii, dalších 15 lidí utrpělo zranění.

29. ledna 2006 - Výbuch ve skladu zábavní pyrotechniky v čínském městě Lin-čchi v provincii Che-nan zabil nejméně 36 lidí, kteří se modlili v buddhistickém chrámu poblíž skladu.

25. prosince 2006 - Nejméně 23 lidí zahynulo ve městě Ormoc na ostrově Leyte na Filipínách, kde od zábavní pyrotechniky vypukl požár v obchodním domě.

2. února 2007 - Nejméně 50 lidí zahynulo při výbuchu cisterny s plynem u města Tigbao na jihu Filipín. Cisterna explodovala při nárazu do zdi ve chvíli, kdy míjela autobus.

27. března 2008 - Nejméně 22 lidí přišlo o život a deset dalších utrpělo zranění při explozi na severozápadě Číny, způsobené zřejmě pokusem místních úřadů o likvidaci petard.

26. srpna 2008 - Exploze v chemické továrně ve městě I-čou v provincii Kuang-si na jihozápadě Číny si vyžádala 20 mrtvých a 60 zraněných; továrna vyráběla chemikálie pro lepidla a barvy.

23. října 2008 - Třiadvacet mrtvých a 18 zraněných si vyžádal výbuch v nelegální továrně na výrobu pyrotechniky v západní Indii ve městě Díg ve státě Rádžasthán.

28. března 2011 - Při explozi v muniční továrně v provincii Abján na jihu Jemenu zemřelo 150 lidí a přes 80 dalších osob bylo zraněno

12. října 2013 - Nejméně 21 lidí zahynulo a 98 dalších osob utrpělo zranění v továrně na pyrotechniku ve vietnamské provincii Phu Tho.

2. srpna 2014 - Exploze v továrně na automobilové díly ve východočínském městě Kchun-šan si vyžádala nejméně 75 obětí a na 180 zraněných.

13. srpna 2015 - Dva výbuchy v přístavním skladišti, které otřásly čínským velkoměstem Tchien-ťin, zabily nejméně 44 lidí a další asi čtyři stovky osob zranily; exploze způsobily požár a tlakovou vlnu do několika kilometrů.

nejsou zahrnuta důlní neštěstí