Vyhlídky španělské ekonomiky se podle tamní centrální banky zlepšily

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Gilad Rom

Španělská centrální banka mírně zlepšila odhad růstu domácí ekonomiky na letošní a příští rok. Upozornila však, že na hospodářský růst by mohla mít negativní dopady nejistota kolem reforem a rozpočtové politiky po nejednoznačném výsledku parlamentních voleb.

V nedělních volbách sice zvítězila Lidová strana premiéra Mariana Rajoye, ztratila však dosavadní parlamentní většinu. Očekávají se proto obtížná jednání o vytvoření nové vlády, která by mohla trvat týdny nebo i měsíce.

Centrální banka nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt Španělska v letošním roce stoupne o 3,2 procenta. V předchozí prognóze letošní růst odhadovala na 3,1 procenta. Odhad růstu na příští rok banka zvýšila na 2,8 procenta z dříve očekávaných 2,7 procenta.

Španělsko se po překonání hospodářské recese stalo jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik eurozóny. Rajoyova Lidová strana doufala, že příznivý ekonomický vývoj jí pomůže zajistit si setrvání u moci. Řadě Španělů se ale po finanční stránce stále daří hůře než před krizí, upozorňuje agentura Reuters. Na popularitu Lidové strany navíc měly negativní dopady korupční skandály.

Es GDP Growth Rate