Vyhlídky vyšších sazeb děsí Velkou Británii

Panorama londýnské čtvrti City i s "Okurkou"

Panorama londýnské čtvrti City i s "Okurkou" Zdroj: Wjfox2005 - Wikimedia Commons

Britská centrální banka (BoE) pravděpodobně sáhne k prvnímu zvýšení základní úrokové sazby ještě letos na podzim. Stalo by se tak poprvé po sedmi letech, a to navzdory faktu, že inflace v ostrovním království za poslední rok poklesla z 2,7 procenta na dubnovou hodnotu 1,75 procenta. Někteří ekonomové a opoziční politici tak již bijí na poplach.

Guvernér BoE Mark Carney na sklonku minulého týdne prohlásil, že zvýšení úrokových sazeb je blíže, než se čeká. Carney předpokládá postupné a omezené zvyšování sazeb. Finančníci ze City ještě na začátku roku se zvýšení sazeb nepočítali dříve než v roce 2016, před čtvrtrokem se očekávání posunulo na příští rok.

Nyní ekonomové věstí zvýšení o 25 bazických bodů na 0,75 procenta již v listopadu. Podle nich by však takovéto symbolické zvýšení nemělo ostrovní ekonomiku poškodit. S tím ale nesouhlasí například labourističtí poslanci, podle kterých zvýšení úrokových sazeb dopadne na nízkopříjmové domácnosti.

Hypotéky v ohrožení

V ohrožení jsou především lidé čerpající hypoteční úvěry. Ve Velké Británii má většina hypoték na rozdíl od Česka plovoucí sazbu. Úročení hypotečního úvěru se plynule mění v závislosti na základní úrokové sazbě BoE. Jedním z důvodů pro plánové zvyšování sazeb ve Velké Británii je právě přehřívající se realitní trh a levné úvěry.

Zvýšení sazeb může mít ale negativní dopad na britské banky v podobě raketového nárůstu nesplácených úvěrů. „Hypoteční úvěry mohou začít být pro řadu domácností riskantní především proto, že růst reálných mezd zůstává slabý,“ varoval Matthew Whittaker, hlavní ekonom think tanku Resolution Foundation. Britská úvěrová agentura Experian spočítala, že kupci nemovitostí značně podceňují riziko růstu úrokových sazeb.

Při vzrůstu sazby centrální banky ze současného půl procenta na dlouhodobější průměr 2,5 procenta by se měsíční splátka průměrné hypotéky na nemovitost v ceně 230 tisíc liber zvýšila ze 780 na 1350 liber. „Dnes tu máme generaci majitelů nemovitostí a těch, kteří si kupují svůj první byt či dům, kteří neznají nic jiného než rekordně nízké sazby a riziku jejich růstu nepřikládají velkou váhu,“ varuje zpráva Experianu.

Británie a Itálie si navýší HDP díky černé ekonomice