Vyhněte se Tel Avivu, vyzval Hamas aerolinky. Hrozí útoky na letiště

Letiště v Tel Avivu

Letiště v Tel Avivu Zdroj: Oyoyoy, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Ozbrojené křídlo palestinského hnutí Hamas pohrozilo, že terčem jeho raketových útoků bude letiště Ben Guriona v Tel Avivu, a vyzvalo letecké společnosti, aby se letišti vyhýbaly. Terčem jednoho z izraelských náletů se následně stal šéf ozbrojeného křídla hnutí Hamas, útok ale zřejmě přežil. Od obnovení bojů, tedy od úterního odpoledne, přišlo podle palestinského ministerstva zdravotnictví o život 16 Palestinců a téměř 70 utrpělo zranění. Hamas na Izrael vystřelil stovku raket.

Izraelská armáda v úterý obnovila nálety v reakci na porušení izraelsko-palestinského příměří a na ostřelování Izraele raketami odpálenými z Pásma Gazy. Vzájemné útoky se odehrály ještě před nočním vypršením příměří mezi oběma stranami. Klid zbraní tentokrát už nebyl dál prodloužen. Původní pětidenní příměří vypršelo v pondělí večer a bylo prodlouženo o 24 hodin. Egypt, který působil jako prostředník rozhovorů, obě strany vyzval, aby se vrátily k jednacímu stolu. Izrael ale už svou delegaci z Káhiry odvolal a povolal 2000 rezervistů.

Konflikt začal v červenci po únosu a zavraždění tří izraelských mladíků na Západním břehu Jordánu. Zemřelo při něm přes 2000 Palestinců a skoro 70 Izraelců.

Vojenské křídlo Hamasu oznámilo, že se Izraeli nepodařilo zabít jeho velitele Muhammada Dífa. O život ale při náletu přišla jeho žena a dítě. Radikálové pozvali občany Gazy na jejich pohřeb.

Ozbrojené křídlo Hamasu pohrozilo odpálením dalších raket na telavivské letiště a vyzvalo světové aerolinky, aby se mu vyhnuly. Jeden z velitelů Hamasu prohlásil, že hnutí se rozhodlo „odpovědět na izraelskou agresi“ tím, že letiště se pro tento den stane „terčem útoku“.

Útoky na představitele radikálů neskončí

Ačkoli tisk píše o neúčinnosti likvidačních akcí proti velitelům radikálních skupin, izraelští politici se této metody zastávají. Jaakov Peri z centristické strany Ješ Atid řekl, že jestliže se armáda rozhodla k útoku na Dífův dům, pak měla od rozvědky informaci, že tam byl.

Ministr zahraniční Avigdor Lieberman vyzval k naprostému zničení Hamasu, protože se ukazuje, že „dosavadní izraelská politika v Pásmu Gazy nebyla úspěšná“. Izrael podle něj pouze reaguje na útoky, o jejichž načasování rozhodoval dosud vždy Hamas. Podle ministra nemá Izrael jinou volbu, než Hamas vojensky zničit.

Také ministryně spravedlnosti Cipi Livniová se domnívá, že vyjednávat s Hamasem nemá smysl. „Nevyjednávám s Hamasem. Nevěřím, že by s něčím souhlasili, jednám pouze s mezinárodními představiteli. Dokud Hamas nezmění od základu svou ideologii, máme co do činění s teroristickou organizací,“ řekla Livniová.