Výška hotelu vadila výhledu na Akropoli. Majitel musí zbourat dvě patra

Athény - Akropolis

Athény - Akropolis

Athénská akropolis
Athénská akropolis
Akropole-Athény
Athény, Řecko (ilustrační foto)
Athény, Řecko
6
Fotogalerie

Chloubou pětihvězdičkové hotelu Coco-Mat býval unikátní pohled na athénskou ikonu - Akropolis. Desetipodlažní objekt otevřený před rokem byl ale trnem oku místním, podle nichž ničil panorama města. Kvůli tomu teď jeho majitel musí dvě vrchní patra zbourat.

„Akropole je srdcem a duší našeho města. Je velmi důležité, abychom si mohli tuto neopominutelnou součást řeckého kulturního dědictví užít všichni,“ uvedl pro server britského deníku The Guardian Kostas Bakoyannis, starosta Athén.

Výhled na Akropoli je pro Athéňany zásadní věc, například hotely a pronajmatelé apartmánů nezapomínají výhled na Akropoli ve svých inzerátech vyzdvihovat, jak to jen jde. 

Právě náklonnost Řeků směrem k tomuto posvátnému místu ale zkomplikovala život majiteli nemovitosti, v níž funguje luxusní hotel Coco-Mat.

O demolici dvou horních pater rozhodl nejvyšší řecký soud po roce intenzivních protestů ze strany obyvatel i odborníků. Na začátku dubna se boj proti výškově budově zintenzivnil, lidé z jižní čtvrti Makriyianni iniciovali online petici, v níž vládu žádají o vytvoření chráněné památkové zóny. Během prvních několika dní ji podepsalo 23 tisíc lidí.

„Z rozhodnutí máme radost. Nyní je ale důležité se podobným konfliktním situacím do budoucna vyvarovat vytvořením komplexních stavebních zákonů, které budou chránit městské i kulturní prostředí lokality,“ přiblížila problematiku švýcarská architektka Irina Frezadou z aktivistické skupiny Avaaz. 

Ta zároveň upozornila na to, že v oblasti se uvažuje o výstavbě dalších šesti až sedmi podobně vysokých objektů. Zmiňovaný objekt, vysoký 31, 5 metrů je zdaleka nejvyšší stavbou, a převyšuje i nově vystavené muzeum na Akropoli. 

Na základě rozhodnutí soudu se budou moct stavět budovy dosahující maximálně 21 metrů.