Výsledky izraelských voleb jsou těsné, ukazují první odhady

V Izraeli se otevřely volební místnosti v předčasných parlamentních volbách. Premiér Netanjahu usiluje o pátý mandát, čekají se těsné výsledky. (9.4.2019)

V Izraeli se otevřely volební místnosti v předčasných parlamentních volbách. Premiér Netanjahu usiluje o pátý mandát, čekají se těsné výsledky. (9.4.2019) Zdroj: Reuters

V Izraeli se otevřely volební místnosti v předčasných parlamentních volbách. Premiér Netanjahu usiluje o pátý mandát, čekají se těsné výsledky. (9.4.2019)
Benjamin Netanjahu v izraelských volbách usiluje už o svůj pátý mandát premiéra
3
Fotogalerie

ýsledky dnešních izraelských voleb jsou podle odhadů velmi těsné, vládní strana Likud podle televize Kan získala 36 křesel, zatímco nová středová koalice Modrá a bílá 37. Pravicový blok premiéra Benjamina Netanjahu nicméně nejspíše získal více křesel než středolevicové strany, a bude tak mít větší šanci sestavit novou koalici, píše agentura Reuters. Podle agentury AP rozuzlení přinesou v průběhu noci teprve oficiální výsledky.

Vítězství modrobílé koalice předpověděl také izraelský Kanál 12, zatímco Kanál 10 uváděl, že formace Likud a Modrá a bílá obdržely stejný počet křesel. Všechny televize zároveň poskytly jiné odhady o sestavení budoucí koaliční vlády. Zatímco podle dvou televizí Netanjahuův pravicový blok získal parlamentní většinu, kanál 12 předpověděl, že hlavní strany a jejich spojenci mají obě po 60 křeslech. Zřejmě se tak bude muset počkat na oficiální výsledky, které budou zveřejněny v průběhu noci.

Netanjahuův rival někdejší šéf generálního štábu izraelské armády Benny Ganc se nicméně již prohlásil za vítěze voleb poté, co dva ze tří odhadů televizí připsaly vítězství jeho středové koalici Modrá a bílá. "Vyhráli jsme. Izraelská veřejnost rozhodla!" uvedl Ganc v prohlášení.

Za vítěze se ale prohlásil také Netanjahu, který je premiérem od roku 2009 a předsedou vlády byl také v letech 1996 až 1999. Podle premiéra pravicový blok vedený Likudem získal jasný náskok, a bude tak tvořit novou koaliční vládu.

Netanjahu, jak poznamenala agentura Reuters, bojuje o politické přežití, zatímco mu hrozí, že bude obžalován v souvislosti se třemi korupčními kauzami. Premiér nicméně jakoukoliv vinu odmítá. Pokud devětašedesátiletý Netanjahu volby vyhraje, bude to jeho pátý mandát a stane se nejdéle sloužícím izraelským premiérem v dějinách státu.

V klání o místa v 120členném parlamentu usilovalo 47 stran a hlasovat mohlo více než šest milionů voličů. Podle dosavadních odhadů byla však účast nižší než v předchozích volbách.