Vzbouřenci podmiňují účast na minských jednáních zastavením bojů

Vůdce separatistů Alexandr Zacharčenko

Vůdce separatistů Alexandr Zacharčenko Zdroj: ctk

Východoukrajinští separatisté dnes předložili podmínky pro povýšení své účasti na minských rozhovorech, jejichž další kolo by se mělo konat v sobotu. Změnou ve složení povstalecké delegace podmiňuje svou účast Kyjev. Protože předběžné podmínky pro jednání si kladou obě strany, je sobotní termín nejistý.

Kyjevská vláda žádá, aby se na jednání o urovnání krize dostavili vůdci doněckých a luhanských povstalců Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij. Oba v pátek požadavkem vyslovili souhlas, předložili ale své vlastní podmínky, které budou pro ukrajinskou vládu těžko přijatelné.

„Kyjev musí zastavit bojové akce proti našim republikám a (prezident Petro) Porošenko musí zveřejnit dekret, jímž jmenuje svého zplnomocněnce pro minskou schůzku“ uvedli Zacharčenko a Plotnickij ve společném prohlášení. Z dekretu musí prý být jasné, jaké má zplnomocněnec pravomoci a jakou odpovědnost ponese, pokud jeho závazky nebudou naplněny.

Ukrajinu dosud na jednáních s povstalci zastupoval exprezident Leonid Kučma v roli konzultanta, nikoli oficiálního zástupce Ukrajiny. Kyjevský parlament navíc nedávno schválil zákon, jímž fakticky vyhlásil vedoucí představitele doněcké a luhanské „lidové republiky“ za teroristy. Jakýkoli kontakt s nimi tudíž ukrajinský zákon zakazuje.