Vzdorovat protekcionismu? Členské země MMF se k tomu navzdory očekávání nezavázaly

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Donald Trump
2
Fotogalerie

Členské země Mezinárodního měnového fondu (MMF) slíbily, že budou usilovat o snížení ekonomických nerovnováh ve světě. Jejich prohlášení nicméně neobsahuje dřívější závazek, že budou vzdorovat všem formám protekcionismu.

Řada zemí se v poslední době obává protekcionistických tendencí nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten prohlašuje, že ochrání americký průmysl před zahraniční konkurencí, zejména před přílivem levného zboží z Mexika a z Číny. Snaží se přimět firmy k výrobě ve Spojených státech a hrozí zavedením vysokých dovozních cel.

Členové MMF se nadále zavazují, že se zdrží devalvací domácích měn s cílem získat konkurenční výhodu na mezinárodním trhu. "Budeme rovněž spolupracovat na snížení globálních nerovnováh," píše se v dnešním prohlášení Mezinárodního měnového a finančního výboru (IMFC), který určuje strategii MMF.

"Používání slova protekcionismus je velmi nejednoznačné," řekl předseda IMFC Agustin Carstens na otázku, proč prohlášení neobsahuje dřívější závazek vzdorovat všem formám protekcionismu.

Dnešní komuniké IMFC se do značné míry podobá březnovému prohlášení skupiny nejvýznamnějších světových ekonomik G20. Americký ministr financí Steven Mnuchin tehdy uvedl, že závazek namířený proti protekcionismu již není relevantní.

Podle Carstense se nicméně všichni shodují na potřebě volného a spravedlivého obchodu. Komuniké IMFC rovněž upozorňuje, že ačkoli oživení světové ekonomiky nabírá na síle, tempo hospodářského je stále pouze mírné. Poukazuje také na zvýšenou politickou nejistotu.

Měnový fond tento týden předpověděl, že tempo růstu světové ekonomiky v letošním roce zrychlí na 3,5 procenta z loňských 3,1 procenta. Zároveň ale varoval, že hospodářské oživení ohrožují protekcionistické tendence v mezinárodním obchodě. "Nejvýznamnější hrozbou je obrat směrem k protekcionismu, který by vedl k obchodní válce," uvedl hlavní ekonom MMF Maurice Obstfeld.