Walesa: Polsko má přijmout euro. Jen tak bude v bezpečí před Ruskem

Lech Walesa

Lech Walesa

Polsko by se mělo stát součástí eurozóny. Tak bude zcela svobodnou zemí, která je zároveň v bezpečí před Ruskem. Uvedl to vůdce odborového hnutí Solidarita z 80. let a první polský nekomunistický prezident Lech Walesa. Polsko právě dnes slaví 25. výročí pádu komunismu.

Jak poznamenala agentura Reuters, Walesa sice nijak neovlivní rozhodování polské vlády, nicméně má stále velký vliv na veřejné mínění. Jeho slova navíc odrážejí názory mnohých polských politiků, kteří se přiklánějí k tvrzení, že ruská intervence na Ukrajině umocnila důvody pro vstup do eurozóny.

Sedmdesátiletý politik deníku řekl, že přechod Polska od diktatury ještě nebyl završen. „Vstup do eurozóny je poslední věci, která mě znepokojuje. Toto není úplná svoboda. Udělám vše pro to, bez ohledu na osobní náklady, abych nám pomohl dostat se do eurozóny,“ řekl Walesa. Jen poté bude podle něj Polsko v bezpečí a bude se nadále rozvíjet. „Pak budu klidný,“ uzavřel exprezident.

Polská oficiální pozice v tuto chvíli je, že země časem přijme euro, nicméně žádné konkrétní datum zatím nebylo stanoveno. Polský premiér Donald Tusk, jehož vláda EU podporuje, podle Reuters naznačil, že není kam spěchat, pokud jde o připojení k eurozóně. Většinu technických parametrů by země splňovala, nicméně průzkumy ukazují, že veřejnost je převážně proti.