WikiLeaks: NSA špehovala i japonskou vládu a firmy

Centrála NSA ve Fort Meade v Marylandu.

Centrála NSA ve Fort Meade v Marylandu. Zdroj: Unknown via Wikimedia

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) odposlouchávala v minulosti oficiální činitele japonské vlády, představitele japonské centrální banky a řady firem. Vyplývá to z nově zveřejněných dokumentů na serveru WikiLeaks.

Ve zveřejněných dokumentech jsou i čtyři zprávy, které jsou označené jako „přísně tajné“ a odhalují interní japonské diskuse o mezinárodním obchodu a reakci na klimatické změny. Poznámka na jedné ze zpráv naznačuje, že byla předána také Austrálii, Kanadě, Velké Británii a Novému Zélandu.

Server WikiLeaks rovněž zveřejnil seznam NSA, na němž je 35 japonských „cílů“ pro telefonní odposlechy, které zahrnují členy japonského vládního úřadu a japonskou centrální banku, stejně jako čísla na ministerstvu financí a obchodu. Japonská vláda zatím tyto informace nijak nekomentovala.

Odposlechy Merkelové či Hollandea

V minulosti zveřejnil server WikiLeaks dokumenty, podle nichž NSA odposlouchávala například německou kancléřku Angelu Merkelovou a ministerstva hospodářství a financí, či současného ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera. Podle serveru WikiLeaks Spojené státy odposlouchávaly také tři poslední francouzské prezidenty včetně socialisty Françoise Hollandea.

Počátkem července vyšlo díky informacím WikiLeaks najevo, že NSA se zajímala zejména o měnovou a obchodní politiku Německa. Přitom počátky monitorování komunikace vedoucích vládních činitelů sahaly až do období vlády Helmuta Kohla, který stál v čele kabinetu v 80. a 90. letech.