Z Azovstalu se dostala do bezpečí část civilistů, Maďarsko hrozí vetem energetických sankcí

Evakuace civilistů z Azovstalu pod dohledem OSN byla o víkendu částečně úspěšná.

Evakuace civilistů z Azovstalu pod dohledem OSN byla o víkendu částečně úspěšná. Zdroj: Profimedia, E15

Zkáza na Ukrajině pokračuje.
Ukrajinští vojáci v Irpini pokládají květiny na hroby svých spolubojovníků.
Ministři energetiky EU budou řešit plynové dodávky i sankce.
Ministři energetiky EU budou řešit plynové dodávky i sankce.
Qantas plánuje přímé lety ze Sydney do Londýna.
6
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Z mariupolského Azovstalu se podařilo evakuovat část civilistů

Z týdny obléhaného Mariupolu byly evakuovány desítky lidí na Ukrajinu i do Ruska. Někteří opustili ocelárnu Azovstal, poslední baštu ukrajinského odporu. „První skupina asi stovky lidí už míří do kontrolovaného pásma,“ napsal na Twitteru prezident Volodymyr Zelenskyj s tím, že v pondělí by skupina měla dorazit do Záporoží.

Na evakuaci se podílí OSN a Červený kříž, konvoj přijel na místo v sobotu. V úkrytu se ale zřejmě skrývají ještě další stovky civilistů včetně dětí. V pondělí by měla pokračovat snaha o převezení civilistů na bezpečné místo. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu se z oblastí bojů podařilo díky humanitárním koridorům dohodnutým s ruskou stranou zachránit více než 350 tisíc lidí, uvedl Zelenskyj.

Ukrajinské zdroje tvrdí, že v zemi byl zraněn Gerasimov

Ukrajinská média v neděli psala, že v zemi byl zraněn náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov. Podle zpráv dosud nepotvrzených z nezávislých zdrojů ho zasáhl šrapnel do pravé nohy a není ve vážném stavu. Gerasimov byl údajně společně s dalšími důstojníky na velitelském stanovišti, když toto místo zasáhla ukrajinská palba. Rusko tyto spekulace nekomentovalo.

Maďarsko nechce žádné omezení ruského energetického importu

Ministři energetiky zemí Evropské unie budou v pondělí odpoledne hledat způsob, jak zajistit plyn pro všechny spotřebitele ve svých zemích při omezených dodávkách z Ruska. Tématem mimořádné bruselské schůzky bude i strategie zaměřená na naplnění zásobníků před zimní topnou sezonou v době nejisté perspektivy energetických obchodů s Moskvou.

Ministři by také měli vyjádřit názory svých vlád na možné ukončení odběru ruské ropy, které má být součástí dalšího balíku protiruských sankcí. Žádné závazné rozhodnutí se však nečeká.

Jakékoli sankce, které povedou k omezení energetického dovozu, by mohlo vetovat Maďarsko, uvedla agentura Bloomberg. „Protože taková rozhodnutí vyžadují jednomyslnost, nemá smysl, aby Evropská komise navrhovala sankce na zemní plyn a ropu, které by omezily maďarské dodávky,“ prohlásil podle ní šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás.

Z trhů a burz

Ropa mírně klesá kvůli čínskému koronaviru

Ceny ropy na začátku května v prvních hodinách asijského obchodování klesaly v souvislosti s pokračující čínskými opatřeními proti koronaviru. Obchodní město Šanghaj se sice díky zlepšení epidemické situace chystá uvolnit přísnou covidovou uzávěru a umožní vyjít z domovů obyvatelům mimo karanténní oblasti, restrikce ale naopak zavádí Peking, kde nakažených přibývá.

Uzavírky vedou k poklesu výroby v čínských továrnách a růstu zásob suroviny. Typ Brent se tak prodával za necelých 107 dolarů za barel, lehká americká WTI za více než 104 dolarů.

Obavy ze slabší asijské poptávky tak limitují zdražování ropy pod vlivem spekulací o evropském embargu na ruskou surovinu. Asijské akcie v pondělí rovněž klesaly v reakci na zprávy o dubnovém snížení čínské výroby.

Qantas slibuje přímé lety do Londýna v roce 2025

Australské aerolinky Qantas tvrdí, že přímé lety ze Sydney do Londýna a New Yorku spustí od roku 2025. Přepravce uvedl, že objednal flotilu letadel Airbus A350-1000, která umožňují přímé spojení s jakýmkoli městem na světě.

První z dvanácti strojů dostane Qantas za tři roky. Let do Londýna by měl trvat dvacet hodin. „Je to poslední hranice a konečné řešení tyranie vzdálenosti,“ komentoval plány podle BBC šéf společnosti Alan Joyce. Aerolinky plánovaly tento krok několik let, oddálila ho však pandemie.

Tweet dne

V regionu u města Dnipro byl zasažen sklad obilí. Rusko nadále ohrožuje globální potravinovou bezpečnost. Jako by nestačilo zablokování Černého moře a ukrajinských přístavů.

Ukrajinská poslankyně Lesja Vasylenková si postěžovala na ruské útoky, které nadále ohrožují klíčový ukrajinský export.

Stane se dnes

  • Uskuteční se ustavující zasedání nového maďarského parlamentu, který vzešel z dubnových voleb.
  • Německý kancléř Olaf Scholz bude jednat v Berlíně s indickým premiérem Naréndrou Módím.
  • Hovořit spolu budou minisři zdravotnictví Česka a Slovenska Vlastimil Válek a Vladimír Lengvarský.
  • Bude se konat tradiční velkolepá módní přehlídka Met Gala za účasti známých osobností v Metropolitním muzeu umění.