Z Mezinárodní vesmírné stanice unikal vzduch. V kosmické lodi Sojuz jsou dvě díry

ISS

ISS Zdroj: NASA

ISS
ISS
ISS
ISS
ISS
6
Fotogalerie

Ruskou vesmírnou loď Sojuz, která kotví u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), postihl únik vzduchu. Posádka následně v trupu lodi odhalila dvě trhliny. Americká NASA i ruský Roskosmos ujistily, že šestičlennému mezinárodnímu týmu na stanici nehrozí bezprostřední nebezpečí. Americká a ruská strana se nicméně dosud neshodly na způsobu opravy. Jde přitom zřejmě o první veřejnou známku rozporů mezi oběma veleními vesmírné mise.

Přístroje pokles tlaku na stanici zaznamenaly už ve středu večer, následná kontrola potvrdila, že nejde o chybu měření. NASA rozhodla, že lidem na palubě nehrozí akutní nebezpečí, a posádku o problému informovala až následujícícho rána. 

„V noci a ráno jsme na ISS měli mimořádnou situaci - klesl tlak, nastal únik vzduchu. Byla přijata opatření, aby se zjistilo, kudy vzduch uniká. Americká posádka přešla do ruské části, následovalo postupné uzavření úseků, abychom zjistili, kde a co se stalo. Nakonec se podařilo problém odhalit," uvedl ředitel Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

Podle Roskosmosu posádka ISS našla ve vnějším plášti lodi Sojuz MS-09 trhlinu. „Zjištěná mikrotrhlina nejspíše vznikla vnějším poškozením, podle konstruktérů je to výsledek dopadu mikrometeoritu,“ řekl Rogozin. Americké zdroje hovoří o jedné větší a druhé menší prasklině.

Posádka ISS pod vedením Andrewa Feustela již díru provizorně zalepila. Nyní hledají trvalejší metodu opravy. Podle Rogozina by řešením měla být speciální záplata, která se umístí zevnitř lodi. Z dostupných přenosů komunikace mezi posádlou a řídícími středisky je zřejmé, že NASA a Roskosmos mají na další postup rozdílné názory. Zatímco ruská strana prodila okamžitou trvalou opravu, Feustel a NASA chtěli únik vyřešit provizorně a o způsobu tvalé opravy rozhodnout na základě podrobnějších analýz, citoval z komunikace ISS se zemí editor serveru Nasaspaceflight.com Chris Bergin.

Podle něj jde o první případ, kdy se stupňující vzájemné nepřítelství USA a Ruska z posledních let veřejně projevilo i na ISS. Ta dosud představovala vzácný příklad fungující spolupráce mezi oběma velmocemi.