Z ukrajinských zásobníků se prý ztratila většina plynu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jeremy Buckingham CC BY 2.0 Flickr

Většina plynu dovezeného z Ruska se z ukrajinských podzemních zásobníků ztratila. Podle výkazů má mít Ukrajina uloženo 20 miliard krychlových metrů plynu, v zásobnících je ale jen 7,2 miliardy krychlových metrů. Na nesrovnalost upozornil předseda vlády Arsenij Jaceňuk. Kam se plyn poděl, premiér neví.

Holding Naftogaz je na Ukrajině monopolním dovozcem plynu, ale i správcem plynovodů a podzemních zásobníků. Jejich naplněnost je významná nejen pro potřeby Ukrajiny, ale i pro dodávky zemního plynu do Evropy v zimním období.

Šéf Naftogazu Jurij Prodan novinářům řekl, že firma zatím zásobníky neplní, protože nesouhlasí s prudkým zvýšením ceny za plyn. Moskva vývozní cenu pro Ukrajinu počátkem dubna bezmála zdvojnásobila v reakci na pád proruské ukrajinské vlády.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes rozeslal dopis evropským státníkům, v němž varoval, že nebude-li Ukrajina za plyn platit, nedostane z Ruska nic. V dopisu rovněž upozorňuje, že ukrajinské zásobníky jsou poloprázdné a chybí zimní rezerva. Podle dřívějších zpráv médií by za doplnění zásobníků musela Ukrajina zaplatit čtyři až pět miliard dolarů, které ve státní pokladně nemá.