Začal soud s útočníkem na mešity. Rusové postaví 5G sítě s čínskou Huawei

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Teroristovi hrozí výjimečný trest

Začal soudní proces s Australanem Brentonem Tarrantem (29), který loni spáchal teroristické útoky na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch. Zemřelo při tom 51 lidí a dalších čtyřicet bylo zraněno. Proces potrvá nejméně do konce týdne. Pachateli hrozí doživotí bez možnosti podmínečného propuštění, což by byl  v moderních novozélandských dějinách zcela ojedinělý trest.     

Microsoft podpoří Epic Games

Firma Epic Games získala ve sporu se společností Apple o stažení populární hry Fortnite mocného spojence. Za herního vývojáře se u federálního soudu přimluví technologický gigant Microsoft. Společně budou tlačit na to, aby Apple obnovil prodej Fortnite ve svých digitálních obchodech s aplikacemi a pobíral z něho nižší provize. 

 

ByteDance žaluje Trumpa

Provozovatel čínské aplikace pro sdílení videí TikTok podá tento týden trestní oznámení na nařízení amerického prezidenta Donalda Trumpa, které společnost ByteDance nutí do devadesáti dnů prodat všechny aktivity ve Spojených státech. Trumpův kabinet se k chystané žalobě nevyjádřil. Naposledy prezident podpořil variantu, že by TikTok mohla převzít americká firma Oracle.  

Rusko chce pracovat s Huawei

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov včera oznámil, že jeho země je připravena spolupracovat s čínskou korporací Huawei při budování mobilních sítí páté generace. Spojené státy Huawei dlouhodobě obviňují z krádeže technologií a špionáže pro čínskou vládu. USA a Indie už Huawei z účasti na vytváření 5G sítí vyloučily a k témuž hodlají přesvědčit další státy.   

Belgie zachraňuje Brussels Airlines

Letecká společnost Brussels Airlines dostane finanční injekci od belgické vlády v hodnotě 290 milionů eur. Belgická divize německé Lufthansy utrpěla výrazné ztráty kvůli protikoronavirovým restrikcím v oblasti cestování a hrozil jí krach. Transakci schválila Evropská komise.