FOTOREPORTÁŽ E15: Mekka českého sklářství leží v Křišťálovém údolí

Beze slov jen pomocí gest. Tak spolu u pece, kde je něco kolem 1200 stupňů, komunikují hutní mistři.

Beze slov jen pomocí gest. Tak spolu u pece, kde je něco kolem 1200 stupňů, komunikují hutní mistři. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Z tohoto speciálního písku se v Kamenickém Šenově vyrábí křišťál.
K vytvoření křišťálu jsou třeba přírodní elementy - voda, země, oheň a vzduch. 
V peci se topí tekutým kyslíkem. Formy na sklo jsou vyrobeny ze dřeva.
Kolem pecí je několik pozic.
Stačí mírné podupání nohou.
42
Fotogalerie

Carský dvůr v Rusku, Versailles, vídeňský Hofburg, luxusní jachty nebo sítě luxusních hotelů. Křišťálové lustry z Kamenického Šenova osvětlují už více než dvě stovky let mnoho jedinečných míst po celém světě.  

Voda, země, oheň a vzduch. Tyto čtyři elementy jsou kromě desítek rukou zapotřebí k vytvoření křišťálu. U sklářských pecí, srdce tradiční české firmy s více než dvousetletou historií, lze najít všechny. Země je prezentována speciálním sklářským pískem nebo dřevem, kterým se přikládá do pecí a vyrábí se z něj formy. V ohni, v peci je teplota kolem 1200 stupňů, vzniká z písku sklo. A vodou se chladí.

„Říká se, že recept na sklo znají v naší firmě pouze dva lidé. Zásadně proto nesmějí létat spolu,“ začíná prohlídku firmou Preciosa Lighting Martina Kadlecová. Stejnou exkurzi mimochodem absolvují i potenciální klienti z celého světa. Při investicích v řádech milionů korun je totiž důležité, aby se přesvědčili o tom, že firma dokáže zajistit stoprocentní kvalitu.

Prohlédněte si fotogalerii:

Každého svítidla se ve výrobě dotkne kolem 250 lidí. „Nic nevyrábíme strojově. Klient se o tom přesvědčí na místě a na místě vidí hodnotu své investice,“ dodává Kadlecová. 

Setkání s klienty na místě v Preciose praktikují více než dvacet let. „Zástupci zákazníků si přímo na místě ověřují kvalitu, což je dobré i pro nás kvůli odsouhlasení zakázky,“ vysvětluje Kadlecová. 

Kvůli pandemii museli v Kamenickém Šenově factory tour omezit. A jaký dopad měla omezení na podnikání přední sklářské firmy?

„Nepočítáme ztráty. Pracujeme v byznysu, který přináší řadu změn, příležitostí a rizik. Přijali jsme řadu opatření pro prevenci, optimalizaci financí i nový způsob komunikace v týmech i směrem k zákazníkům. Vnímáme tuto situaci tedy spíše jako impulz pro zlepšování a rozvoj,“ přibližuje Lucie Karlová, generální ředitelka Preciosa Lighting.

V důsledku pandemie se posouvají některé projekty a registrujeme dočasné snížení objemu poptávek o dvacet až třicet procent. Zaměstnanci nyní pracují čtyři dny v týdnu. 

Preciosa má výrobní závody ve čtyřech regionech v Česku. „Na zakázkách spolupracujeme s řadou dalších subjektů. Není tedy jednoduché dopočítat všechny přímé spolupracovníky, kterým dáváme práci. Našimi hlavními regiony jsou Prostějovsko, Liberecko, Jablonecko a Kamenicko-Šenovsko s počtem zaměstnanců kolem 3500,“ přibližuje Lucie Karlová.

Tuzemské zaměstnance doplňuje sedm desítek pracovníků v zahraničních pobočkách a kancelářích po celém světě – například v Dubaji, Spojených státech nebo Číně.