Začíná Davos. Jeho šéf Schwab v předvečer varoval před rozpadem Evropy

Zakladatel WEF Klaus Schwab.

Zakladatel WEF Klaus Schwab. Zdroj: ctk

Čtvrtá průmyslová revoluce se stane stěžejním tématem šestačtyřicátého zasedání Světového ekonomického fóra (WEF), které zítra začíná ve švýcarském Davosu. Více než dva a půl tisíce řečníků z řad význačných ekonomů, politiků i byznysmenů promluví během čtyřdenní schůzky nejen o důsledcích sílící role umělé inteligence a robotické práce, ale i o dopadech levné ropy, klimatických změn, či evropské imigrace na světovou ekonomiku.

„Překotné technologické změny v oblasti nanotechnologií a automatizace hrozí v digitálním věku ztrátou práce pro významnou část nekvalifikované pracovní síly,“ zdůraznil prezident fóra Klaus Schwab. Podle studie WEF zveřejněné v předvečer schůzky v Davosu má patnáctka největších světových ekonomik přijít kvůli robotům a hlubokým změnám na pracovním trhu v příštích pěti letech o více než pět milionů pracovních míst.

„Mám strach o Evropu, obávám se, že v současnosti se už nachází ve fázi rozkladu a návratu k samostatným státům,“ předeslal další nosná témata Schwab v rozhovoru pro agenturu AP. Důležitým úkolem štěpící se Evropy je podle něho především najít odpověď na otázku po schopnosti společenství absorbovat masivní imigrační vlnu.

Své ke stavu světové ekonomiky řekne řada známých osobností včetně amerického viceprezidenta Joa Bidena, britského premiéra Davida Camerona, či třeba německého prezidenta Joachima Gaucka. Z řad byznysu dorazí celá řada finančníků a expertů na globální krize, komoditní trhy, i čínské akciové trhy, které se staly hlavním investičním tématem loňského roku. Na přetřes přijde i rodící se konflikt mezi Saúdskou Arábií a Íránem, či hospodářský propad Ruska.