Zakázky německého průmyslu klesly nejvíce za dva roky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: BMW

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Zakázky německého průmyslu se v únoru snížily o 4,2 procenta po lednovém poklesu o 2,1 procenta. Propad byl nejvyšší od ledna 2017. Údaje, které zveřejnilo německé ministerstvo hospodářství, posilují obavy, že největší evropská ekonomika měla slabý začátek roku.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters naopak čekali v průměru zvýšení zakázek o 0,3 procenta, když jejich odhady se pohybovaly od propadu o 1,4 procenta po růst o 1,6 procenta. Lednový údaj byl revidován z původního poklesu o 2,6 procenta.

Domácí zakázky se snížily o 1,6 procenta. Objednávky ze zahraničí se propadly o šest procent, z toho ze zemí eurozóny o 2,9 procenta a mimo eurozónu o 7,9 procenta. Nižší byla poptávka po polotovarech, kapitálovém i spotřebním zboží.

Německá ekonomika se koncem loňského roku těsně vyhnula recesi. Hrubý domácí produkt (HDP) zůstal ve čtvrtém čtvrtletí ve srovnání s předchozím kvartálem beze změny po poklesu o 0,2 procenta ve třetím čtvrtletí. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem.