Záplavy v Německu: středověký Pasov je pod vodou, Volkswagen přerušil výrobu v Cvikově

Zatopený Pasov.

Zatopený Pasov.

S mohutnými povodněmi bojují i německé státy sousedící s Českem. Nejhůře je na tom Bavorsko - historické centrum města Pasov je pod vodou a bez elektřiny, hladina Dunaje tu dnes pravděpodobně překoná tisíciletou hranici 12,22 metru. Záplavy trápí také spolkové země Sasko a Durynsko.

Jih a východ Německa sužují mohutné záplavy, místy se čeká až tisíciletá voda. Hladina Dunaje v Pasově přesáhla 12,2 metrů, což se naposledy stalo v roce 1954. Dunaj dnes v Pasově zřejmě překročí hranici 12,22 metrů z roku 1501, což byla nejvyšší naměřená hodnota v historii. Dunaj má vystoupat na 12,5 metru.

Středověké jádro města bylo evakuováno, na místě zasahuje 150 vojáků, napsal zpravodajský server Süddeutsche Zeitung. Centrum města je bez elektřiny a o víkendu tu nefungovaly sítě některých operátorů. Zaplavené je také centrum města Rosenheim. Nejvyšší „katastrofický“ stupeň pohotovosti platí celkem v deseti bavorských městech. Historická maxima atakuje kromě Dunaje také řeka Inn.

Lidem v Bavorsku dodává naději pohled na předpověď počasí, která na zítřek hlásí zlepšení: v úterý má přestat pršet a teplota se vyhoupnout až ke dvaceti stupňům.

Drážďany čekají na vodu z Labe

Nejvyšší katastrofický stupeň pohotovosti panuje také ve východoněmeckém Sasku. Lidé tu mají ještě v živé paměti tisíciletou vodu z roku 2002, která se sem přihnala po Labi a zaplavila Drážďany a široké okolí. Stejně i dnes obyvatelé Saska s obavami hledí do Čech, kde rozvodněné řeky právě kulminují. Vysoká voda už dorazila do pohraničních oblastí Saského Švýcarska v okolí města Bad Schandau a také do východního Krušnohoří.

Hladina Labe v Schöně na česko-německých hranicích přesahuje 7 metrů a ve středu má sahat až k 11,05 metrům. Normální stav je přitom 2,14 metry. Drážďany se připravují, že tu během pondělka voda dosáhne 9 metrů a přiblíží se tak hranici z roku 2002, kdy stoupla na 9,40 metrů. Město zatím zaplavené není, některých částem však záplavy hrozí.

Kvůli povodním přerušila výrobu továrna Volkswagen v saském Cvikově, napsal server Spiegel Online. Továrna není v přímém ohrožení vysokou vodou, byly však odříznuty některé příjezdové cesty. V Sasku se rozlily řeky Weißer Elster, Mulda a Saská Kamenice.

Do zaplavených území se v úterý chystá i německá kancléřka Angela Merkelová, uvedl mluvčí vlády Steffan Siebert. Postiženným lidem slibuje plnou podporu.

Povodně 2013: