ONLINE: Povodně 2013, pondělí 3. 6.

Zatopená autobusová zastávka v Zálezlicích-Kozárovicích na Mělnicku

Zatopená autobusová zastávka v Zálezlicích-Kozárovicích na Mělnicku Zdroj: ctk

Stav ohrožení trvá téměř na 50 místech českých řek, na několika místech byl zaznamenán extrémní stupeň ohrožení. Záplavy připravily o život už sedm lidí, hasiči jich přes sedm tisíc evakuovali. V Praze by v úterý nad ránem měla kulminovat Vltava, obyvatelé některých částí města se připravují na případnou evakuaci. Očekává se další výrazný vzestup hladiny na soutoku Labe s Vltavou, v Ústí nad Labem by mělo Labe kulminovat během úterka. V několika krajích však už hladiny řek klesají.

Kvůli záplavám se ocitly bez proudu tisíce domácností. Energetici museli z preventivních důvodů odpojit desítky rozvodových trafostanic, řadu z nich už zaplavila voda. Nejhorší situace je ve středních Čechách v okolí Berounky, Vltavy a jejích pražských přítoků - Botiče a Rokytky. Společnost RWE vyhlásila ve středních, severních a východních Čechách stav nouze. Záplavy ovlivnily i dodávky tepla, nejhorší je situace v Českých Budějovicích. Česká pošta kvůli záplavám uzavřela zhruba dvě desítky poboček. Do dalších desítek obcí nedoručuje.

Sledujte aktuální průtok řek a toků.

Velká voda komplikuje život v Praze. Vltava bude v hlavním městě kulminovat v úterý. Nejvyšší průtok zaznamená krátce poté, co svého vrcholu dosáhne Berounka, která se do ní vlévá. Ovlivní ji také vynucené upouštění Vltavské kaskády. Nejsou vyloučeny evakuace v dalších částech Prahy, v Kralupech na Vltavou a na jiných místech ve Středočeském kraji.

Přetrvávají problémy v dopravě. Pražský dopravní podnik uzavřel další čtyři stanice metra linky B. Nedostupné budou stanice Smíchovské nádraží, Českomoravská, Vysočanská a Kolbenova. Od úterního rána se uzavře na trase metra A také stanice Muzeum. Vedení dopravního podniku oznámilo, že částečná uzavírka metra může trvat i několik dnů.

Povodňové škody v Česku
povodeňpovodňové škody (mil. Kč)ztráty na životech
199762 60060
19981 80010
20003 8002
20011 0000
200275 10016
20066 2009
20098 50015
201015 0006
Celkem174 000118

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Aktuální situaci v Praze sledujte na TV Metropol:

21:59Do Prahy dorazila vlna z Vltavské kaskády. Průtok přes 3020 m3/s

Průtok Vltavy v Praze začal růst a před 21:00 dnes přesáhl 3020 metrů krychlových za sekundu. Do Prahy již částečně dorazila vlna ze zvýšeného odpouštění Vltavské kaskády.

Za zvýšením průtoku stojí velké množství vody z Berounky i přicházející vlna ze zvýšeného odtoku Vltavské kaskády. Z Berounky večer odtékalo přes 1140 krychlových metrů za sekundu, což je výrazně více, než vodohospodáři očekávali. K tomu se přidala zvýšeným množstvím vody Sázava, která je na zhruba 350 metrů krychlových za sekundu.

21:56V Kralupech pokračuje evakuace, na Nymbursku se protrhly hráze

Kralupech nad Vltavou na Mělnicku pokračuje evakuace sídlišť, kterou si vyžádala velká voda. Do bezpečí už bylo odvezeno 2500 lidí. Potíže s velkou vodou mají i lidé z několika obcí na Mrlině na Nymbursku, kde se protrhly hráze rybníků. Mluvčí Středočeského kraje Nicole Mertinová řekla, že se evakuace může týkat tisícovky lidí.

21:00Průtok Vltavy v Praze dosáhl 2965 m3/s. Odpovídá 20leté povodni

Průtok Vltavy v Praze před 20:00 dosáhl 2965 kubíků za sekundu. To je zhruba dvacetinásobek běžného stavu a odpovídá to dvacetileté povodni. Hladina v Malé Chuchli dosáhla 5,13 metru, běžný stav je pod jeden metr. Vyplývá to z údajů Povodí Vltavy. Vltava by podle posledních předpovědí měla kulminovat v úterý ráno na zhruba 3200 až 3300 kubících.

Zaplavená PrahaZaplavená Praha|ctk

20:49Povodí Labe: Labe v Ústí bude kulminovat ve středu na 11,3 metru

Vodohospodáři předpokládají, že hladina Labe bude v Ústí nad Labem kulminovat ve středu dopoledne. Hladina má stoupnout až na 11,3 metru, možný průtok bude 4150 metrů krychlových za vteřinu. To je hodnota stoleté vody. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné Povodím Labe.

Proti předpokladům z dnešního dopoledne jde o nárůst průtoku o deset procent. Důvodem je zvýšení průtoku na vltavské kaskádě na 3200 metrů krychlových za vteřinu.

20:47Dopravní podnik v úterý uzavře stanici metra Muzeum na trase A

Pražský dopravní podnik od úterního rána uzavře na trase metra A také stanici Muzeum. Metro na této trase pojede mezi Depem Hostivař a Náměstím Míru. Pro trasu C bude stanice Muzeum nadále otevřená. Vyplývá to z informací Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP). Podnik kvůli povodňové situaci částečně uzavřel metro už v neděli a dnes od 20:00 výluku rozšířil o čtyři stanice linky B, a to Smíchovské nádraží, Českomoravskou, Vysočanskou a Kolbenovu. Uzavírky v metru mohou trvat až několik dnů.

20:24Srážky v Čechách ustanou, déšť se přesune na Moravu

Vydatné srážky, které trápily většinu českých krajů, se přesunou na Moravu, zejména do Beskyd, kam se blíží bouřky a vydatné deště z Polska. V úterý tam může spadnout až 100 mm srážek a hladiny tamních řek se začnou zvedat, informoval mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. V Jeseníkách může spadnout až 30 milimetrů. V Čechách už bude pršet jen málo, v noci a pak také v úterý jen do pěti milimetrů.

Od rána ve středních Čechách a Českomoravské vrchovině napršelo až 20 milimetrů. Voda by měla stoupat ještě dnes v noci na dolní Berounce, do Prahy voda doteče ráno. „Na středním toku už Berounka kulminuje, během noci bude klesat,“ uvedl Dvořák. Hladiny budou stoupat také v povodí dolního Labe pod soutokem s Vltavou.

19:46Záplavy mají zřejmě další oběť, ženu v Průhonicích usmrtil strom

Záplavy mají zřejmě na svědomí další lidský život. V parku v Průhonicích u Prahy usmrtil padající strom ženu, která venčila psa.

19:43Hudeček: Školy v Praze se v úterý plošně uzavírat nebudou

Zastupující pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) nevydá plošné nařízení, kterým by v úterý kvůli povodňové situaci uzavřel školy. Hudeček to řekl po večerním jednání krizového štábu. Podle něj není k uzavření škol důvod. O případném uzavření jednotlivých školních zařízení mohou rozhodnout městské části. „Myslím si, že situace již bude stabilizovaná, proto opatření ohledně škol nechám na jednotlivých městských částech,“ uvedl na dotaz novinářů.

19:32Praha 8 zvažuje ve třech lokalitách vyhlášení povinné evakuace

Krizový štáb Prahy 8 kvůli nepříznivé prognóze průtoku Vltavy zvažuje vyhlášení povinné evakuace tam, kde již byla vyhlášena evakuace dobrovolná. Jde o lokality Karlína, Invalidovny a dolní Libně. Radnice Prahy 8 již před polednem doporučila obyvatelům Invalidovny a Karlína, aby si sbalili evakuační zavazadla. Podle radnice stále více lidí z Karlína hlásilo, že mají zatopené sklepy.

18:57Dopravní podnik uzavře další čtyři stanice na lince B

Pražský dopravní podnik ve 20:00 uzavře další čtyři stanice metra linky B. Nedostupné budou stanice Smíchovské nádraží, Českomoravská, Vysočanská a Kolbenova. Podnik kvůli povodňové situaci částečně uzavřel metro už v neděli, uzavírka může trvat až několik dnů.

Uzavírka metra už dnes působila velké potíže v dopravě. Metro na trase A nyní nejede v úsecích Dejvická - Muzeum, na trase B mezi stanicemi Českomoravská - Smíchovské nádraží a na trase C v úseku Kobylisy - Muzeum. Omezen je i provoz tramvajových linek. Neprůjezdná je trať v Braníku.

Povodňová situace vedla k omezení v pražském metruPovodňová situace vedla k omezení v pražském metru|ctkPovodňová situace vedla k omezení v pražském metru

18:10Nečas: Oproti předpokladům bude potřeba upustit Vltavskou kaskádu

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) bude oproti předpokladům třeba upustit Vltavskou kaskádu. Vodní nádrž Orlík se totiž blíží svému naplnění. Průtok Vltavy v Praze tak zřejmě v úterý dopoledne dosáhne 3300 kubíků za sekundu. Nyní dosahuje přibližně 2900 kubíků, řekl Nečas. Při katastrofální povodni v roce 2002 byl maximální průtok Vltavy v hlavním městě 5300 metrů krychlových za sekundu

„Okolo poledne to vypadalo, že bude možné odtok Vltavské kaskády udržet na úrovni 1700 kubíků. Ukazuje se nyní, že bude muset být navyšován,“ řekl Nečas. Podle premiéra se nejen zaplnila kaskáda, ale také narůstá průtok Berounkou, která je přítokem Vltavy. „To znamená, že bude postupně navyšován průtok Vltavou v Praze až na úroveň 3300 kubíků, které by mělo být dosaženo někdy zítra (v úterý) mezi osmou a dvanáctou hodinou,“ dodal Nečas.

17:42V Ústí nad Labem už evakuovali asi 1700 lidí

V Ústí nad Labem už evakuovali asi 1700 lidí, v současnosti stěhují obyvatele domova pro seniory ve Velkém Březně. Uzavřené budou v úterý tři školy a školka. Město je zatím průjezdné kromě pobřežní silnice I/30, připravují se ale další omezení dopravy.

17:27Záplavy mají další oběť, v Cerhenicích zemřel energetik

Záplavy mají další oběť. V Cerhenicích na Kolínsku zemřel energetik, který odpojoval elektřinu v zaplavené trafostanici. Muž zemřel po zásahu proudem, řekla mluvčí kolínské policie Věra Žídková. Záplavy tak v celém Česku podle dostupných informací připravily o život šest lidí. Nejvíce obětí je ze středních Čech, kde si velká voda vyžádala už čtyři lidské životy.

17:19Zeman uvolní 60 členů hradní stráže pro pomoc při záplavách

Prezident Miloš Zeman vyčlenil 60 příslušníků hradní stráže, aby pomáhali při povodních. Dal je k dispozici ústřednímu krizovému štábu, který rozhodne o jejich dalším nasazení. Uvedl to hradní kancléř Vratislav Mynář.

Voda, která se valí ze Slapské přehradyVoda, která se valí ze Slapské přehrady|ctkVoda se valí ze Slapské přehrady

16: 49Záplavy uzavřely více než 150 úseků silnic

Záplavy uzavřely v Česku více než 150 úseků silnic. K 16:00 evidovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) 146 neprůjezdných úseků. Nejčastější příčinou je zaplavení silnice, ale voda některé úseky také zanesla bahnem a místy leží spadané stromy. Většinou se jedná o silnice druhých a třetích tříd, ale voda ztěžuje provoz i na dálnici D5 na Berounsku a na Plzeňsku, kde na vozovku stéká voda z polí. Aktuální informace o omezeních najdou řidiči na serveru ŘSD www.dopravniinfo.cz.

Hasiči čerpali 3. června vodu v Přístavní ulici v Ústí nad Labem ze zatopených podzemních garáží.Hasiči čerpali 3. června vodu v Přístavní ulici v Ústí nad Labem ze zatopených podzemních garáží.|CTKHasiči čerpali 3. června vodu v Přístavní ulici v Ústí nad Labem ze zatopených podzemních garáží.

V Praze řidiči neprojedou po Strakonické ulici, která je hlavní spojnicí mezi Prahou, Příbramí a dále jihem Čech. Silnice je podle magistrátu uzavřena v úseku mezi Pražským okruhem a Jižní spojkou, a to v obou směrech. Kvůli velké vodě byly v Praze uzavřeny ulice v Holešovičkách, Smetanovo nábřeží, Mezi Vodami, K Jezu a U Kina, rovněž ulice Voctářova v Praze 8-Libni či silnice z Podbaby směrem na Roztoky a Suchdol.

Na silnici I/15 u Lovosic na Litoměřicku se staví protipovodňové zábrany, takže bude zřejmě po celý dnešek uzavřen úsek o délce 1,5 kilometru. U Nového Boru na Českolipsku hrozí propadnutí podemleté silnice I/9, takže řidiči musí místem projíždět velmi opatrně.

Uzavřená je také třeba levobřežní silnice I/30 mezi Ústím na Labem a Lovosicemi, kvůli stoupajícímu Labi policie odklání automobily přijíždějící po dálnici D8 od Lovosic a Drážďan přes Teplice. Do ústecké čtvrti Vaňov, kterou voda odřízla od centra, bude jezdit speciální vlak.

16:20V Kralupech nad Vltavou se již rabovalo

V Kralupech nad Vltavou na Mělnicku řeší policie první případ rabování. Dnes odpoledne se v Havlíčkově ulici asi třicetiletý muž snažil vniknout do evakuovaného domu, řekl mluvčí mělnické policie Václav Tichý. Policisté podezřelého zadrželi a nyní případ vyšetřují. „Je to první případ a doufám, že bude jediný,“ řekl Tichý.

16:15Agrofert zastavil výrobu v chemičkách Lovochemie a Preol Lovosické chemičky Lovochemie a Preol, jejichž areál se nachází u řeky Labe, v neděli preventivně přerušily výrobu. ČTK to dnes sdělil Karel Hanzelka, mluvčí skupiny Agrofert Holding, do níž továrny patří. Obě chemičky se od nedělního rána připravují na případný příchod povodňové vlny.

V Mělníku platí 3. stupeň povodňové aktivity. Několik desítek lidí muselo opustit lokalitu Rybáře.V Mělníku platí 3. stupeň povodňové aktivity. Několik desítek lidí muselo opustit lokalitu Rybáře.|ctkV Mělníku platí 3. stupeň povodňové aktivity. Několik desítek lidí již muselo opustit lokalitu Rybáře. Tato část je společně s vinařstvím Lobkowicz jedinou ohroženou lokalitou ve městě.

15:52Elektrárna v Mělníku připravuje částečnou odstávku Tepelná elektrárna v Mělníku v případě dalšího vzestupu hladin Labe a Vltavy odstaví některé bloky.Uvedl to její ředitel Miroslav Krpec. Elektrárna je na břehu Labe, které je u Mělníka na třetím, tedy nejvyšším povodňovém stupni. „Je možné, že pokud bude hladina stále stoupat, budou v první fázi odstaveny tři bloky elektrárny Mělník,“ uvedl Krpec. Kdyby hladina stoupala extrémně, bude podle něj omezení provozu rozsáhlejší. V současné době je elektrárna v provozu, podnik přijímá opatření, která by minimalizovala případné škody.

15:48Část zahraničních turistů kvůli povodním ruší své pobyty v Praze

Hotely v Praze již zaznamenaly kvůli povodním úbytek klientů i rezervací. Ubytovací zařízení také registrují velký nárůst dotazů na současnou situaci a na funkčnost pražské dopravy. Návštěvnost Prahy v následujících dnech bude podle hoteliérů ovlivněna zejména tím, jak zahraniční média budou informovat o aktuální situaci v metropoli.

Zaplavený areál zoologické zahrady v Praze-Troji 3. června. Zoo je zavřená, některé druhy zvířat evakuovala do bezpečí už večer předchozího dne.Zaplavený areál zoologické zahrady v Praze-Troji 3. června. Zoo je zavřená, některé druhy zvířat evakuovala do bezpečí už večer předchozího dne.Zaplavený areál zoologické zahrady v Praze-Troji 3. června. Zoo je zavřená, některé druhy zvířat evakuovala do bezpečí už v neděli večer.

15:43Pražská čistírna odpadních vod je mimo provoz

Pražská čistička byla kvůli záplavám dočasně odstavena z provozu, čerpadla již nezvládala velký přítok vody. Veškeré dešťové a odpadní vody tak tečou přímo do Vltavy. Provoz čistírny by mohl být obnoven v úterý nebo ve středu.

15:30Terezín vyhlásil evakuaci, lidé by měli do 24 hodin opustit domov

Terezín vyhlásil evakuaci obyvatel, žije tu kolem 1700 lidí. Do 24 hodin by měli opustit své domovy. Původně se uvažovalo jen o evakuaci východní části města, výzva ale nyní platí pro všechny obyvatele Terezína. Terezínem protéká řeka Ohře, lidé se tu ale obávají spíše toho, že se zoopakuje situace z roku 2002, kdy město zaplavila zpětná vlna vody z rozvodněného Labe, do kterého se Ohře kousek od Terezína vlévá.

Nový Bydžov na Královéhradecku zaplavila 3. června rozvodněná CidlinaNový Bydžov na Královéhradecku zaplavila 3. června rozvodněná Cidlina

15:15Vltava bude v Praze kulminovat v úterý nad ránem

Vltava v Praze zaznamená nejvyšší průtok krátce poté, co svého vrcholu dosáhne Berounka, která se do ní vlévá. Nejsou vyloučeny evakuace na dalších místech Prahy, v Kralupech na Vltavou a na jiných místech ve Středočeském kraji. Při likvidaci následků záplav je připraveno pomoci 350 policistů. Informaci poskytli členové ústředního krizového štábu.

14:59V Ústí bylo evakuováno 152 turistů ze dvou výletních lodí

Výletní lodě se zahraničními turisty musely kvůli povodním na řece Labe zakotvit v přístavu v Krásném Březně. Cestovní kancelář přepraví turisty autobusem do Drážďan. Podle mluvčí ústeckých policistů Valerie Bartošové v přístavu kotvily dvě výletní lodi, jedna německá a jedna švýcarská. „Evakuováni byli Švýcaři, Němci a Američané,“ řekla.

14: 48Voda z vodovodů v zaplavených místech může být závadná

Hlavní hygienik Vladimír Valenta varoval obyvatele oblastí zasažených záplavami před používáním vody z místních vodovodů. Zasaženo je 51 vodovodních řadů a stovka jich je v ohrožení. Zajištěno je náhradní zásobování vodou z cisteren, rozváží se také balená voda. Valenta to řekl novinářům. Varování platí zejména pro Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj. Dodávka pitné vody v hlavním městě není podle mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací ohrožena a odpovídá hygienickým limitům.

14:35Při úklidu povodňových škod mají pomáhat nezaměstnaní Hejtmani vyzývají vládu, aby na odstraňování povodňových škod v Čechách nasadila nezaměstnané. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) uvedl, že povolat nezaměstnané umožňuje vládě zákon o zaměstnanosti. Úřady práce mohou povolat nezaměstnané k veřejným pracím. Podle zákona by mohli likvidovat škody tři měsíce. Každému z nich by za to stát mohl vyplatit až 15 tisíc korun měsíčně.

Vltavou zatopená budova Červeného Mlýna v severní části veltruského parkuVltavou zatopená budova Červeného Mlýna v severní části veltruského parku|ctkVltavou zatopená budova Červeného Mlýna v severní části veltruského parku

14:15Humanitární organizace zahájily sbírky na pomoc zaplaveným

Humanitární organizace jako Člověk v tísni, ADRA, Charita ČR, Diakonie ČCE či Armáda spásy začaly organizovat pomoc lidem, které postihly záplavy. Pořádají sbírky. Přispívat je možné na konta i dárcovskými textovými zprávami. Organizace shánějí také čisticí prostředky a další potřebný materiál a otevírají evakuační střediska.

Člověku v tísni Příspěvky posílat na povodňové konto 72027202/0300. Přispět lze také online. Poslat je možné i dárcovskou textovou zprávu ve tvaru „DMS SOSPOVODNE“ na číslo 87777.

Český Červený kříž Příspěvky na povodňové konto 222885/5500 s variabilním symbolem 111. Zaslat je možné dárcovskou sms s textem DMS CCK na číslo 87777.

Adventistická organizace ADRA Dárci mohou finančně přispívat na číslo účtu 34983498/0300, variabilní symbol 391.

Charita zřídila povodňové sbírkové konto 11998822/0800, variabilní symbol 906. Peníze lze zasílat i přes mobil zprávou „DMS CHARITAPOMOC“ na číslo 87 777.

Armáda spásy má sbírkové konto je 475 335 453/0300, variabilní symbol 222. Na číslo 87777 je pak možné poslat textovou zprávu DMS ARMADASPASY.

Konto bariéry zřídilo konto 17 111 444/5500, variabilní symbol 0613 nebo dárcovskou zprávou ve tvaru DMS KONTOBARIERY na číslo 87777.

Národní rada osob se zdravotním postižením zřídila povodňový účet 248896031/0300 s variabilním symbolem 2013.

14:11Generali: První odhady škod jsou 150 milionů

První hrubé odhady pojišťovny Generali počítají se dvěma tisícovkami škod za 150 milionů korun. Pro konečný účet bude rozhodující další vývoj počasí. Na řadě míst republiky totiž velká voda ještě nekulminovala. Tam, kde to situace již umožnuje, pomáhají pracovníci pojišťovny s registrací škod. Posíleny byly kapacity kontaktního centra, které přednostně odbavuje hlášení škodních událostí souvisejících s velkou vodou. Lidé je mohou hlásit buďto telefonicky na čísle 844 188 188 .

Rozvodněnou Vltavou zatopené Miřejovice u Kralup nad Vltavou 3. června.Rozvodněnou Vltavou zatopené Miřejovice u Kralup nad Vltavou 3. června.|ctkRozvodněnou Vltavou zatopené Miřejovice u Kralup nad Vltavou

14:04Vodohospodáři demontují technologie z čistíren odpadních vod

Kvůli stoupající hladině Labe demontovali vodohospodáři technologie na čistírnách odpadních vod v Hřensku. Chystají se k tomu i v Děčíně, v Litoměřicích a v Roudnici. Kvůli stoupající hladině řek bylo odstaveno asi 30 čerpacích stanic. „Na všech místech se snažíme co možná nejdéle udržet chod čistíren, nicméně dojde-li k většímu nátoku vody na čistírnu a je-li předpověď zaplavení, demontujeme technologii za účelem minimalizace škod,“ uvedla mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací (SčVK) Iveta Kardianová.

13:56Částečná uzavírka metra může trvat i několik dnů

Omezení v metru může trvat i několik dnů, řekl ředitel pražského dopravního podniku Milan Křístek. Hladina Vltavy totiž nemá v nadcházejících hodinách výrazněji klesat. Uzavírka metra působí velké potíže v dopravě. Metro na trase A do nejede v úsecích Dejvická - Muzeum, na trase B mezi stanicemi Českomoravská - Smíchovské nádraží a na trase C v úseku Kobylisy - Muzeum. Omezen je i provoz tramvajových linek. Neprůjezdná je trať v Braníku.

13:49Zálezlicím hrozí protržení hráze a opakování povodní z roku 2002

Část Zálezlic Kozárovice je celá zatopená a byli odtud evakuováni všichni obyvatelé. Vedení města začíná připravovat evakuaci zbytku obce. Zatím však není úplně jasné, jestli tato situace nastane. „Začínáme se bát, ta situace je opravdu hrozná. Voda pořád stoupá,“ řekl starosta Jiří Čížek, který neustále zvedá telefony a zároveň jezdí kontrolovat kritická místa v obci.

13:35Nečas: Vláda je připravená vydat další peníze

Vltavská kaskáda nemůže podle premiéra Petra Nečase (ODS) zabránit povodním, ale může dát městům čas připravit se na ně. Řekl to při návštěvě slapské přehrady. Přislíbil také, že vláda v případě potřeby uvolní vedle již schválených 300 milionů korun další peníze na řešení povodňové situace. „Budou-li potřeba další prostředky, vláda je zkrátka zabezpečí,“ prohlásil Nečas. Povodí Vltavy nyní dělá všechno pro to, aby regulovalo průtok Prahou na zvládnutelné úrovni 2800 až 2900 metrů krychlových za sekundu. Jak dlouho se tuto situaci podaří udržet, je ale otázkou. A to zejména proto, že nelze ovlivnit průtok Berounky.

13:20Labe má v Ústí kulminovat v úterý zhruba na 10,8 metru

Labe má v Ústí nad Labem o půlnoci dosáhnout deseti metrů, v úterý ráno by řeka měla mít ještě o 60 centimetrů víc. Kulminace se tu očekává během úterka asi na 10,8 metru. Informovala o tom mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. Původní odhady kulminaci situovaly asi o 30 centimetrů níž. Ústím by mělo v úterý protékat 3750 metrů krychlových vody za sekundu. Při historické povodni v roce 2002 to bylo 4700 metrů krychlových vody za sekundu. Hladina řeky tehdy měla 1196 centimetrů.

„Podle aktuální předpovědi by mělo Labe o půlnoci dosáhnout deseti metrů, v úterý ráno by měla hladina být na úrovni 10,6 metru a kulminace se předpokládá během dne ve výši přibližně 10,8 metru,“ sdělila mluvčí. V 11:00 dosahovala hladina Labe v Ústí 716 centimetrů a protékalo tudy 1750 kubíků vody za vteřinu. Průměrná roční výška hladiny tu přitom dosahuje 248 centimetrů, v ročním průměru tu protéká 293 kubíků vody za vteřinu.

Rozvodněné Labe zastavilo provoz na silnici z Ústí do DěčínaRozvodněné Labe zastavilo provoz na silnici z Ústí do Děčína|ctk

13:07Česko má kvůli povodním nárok na pomoc z evropského fondu

Evropská unie je připravena pomoci České republice, Německu a Rakousku, které jsou postiženy rozsáhlými záplavami. Všechny tyto země mají nárok na pomoc z Fondu solidarity Evropské unie. Uvedla to v Bruselu mluvčí Evropské komise Shirin Wheelerová. Fond solidarity Evropské unie vznikl v roce 2002 po ničivých záplavách, které tehdy postihly postihly střední Evropu, včetně České republiky. „Je ještě brzy na určení rozsahu škod, ale už myslíme na to, jak bychom mohli pomoci,“ uvedla. Podle Wheelerové mají země zasažené povodněmi deset týdnů na to, aby určily rozsah škod a požádaly Evropskou unii o pomoc.

13:05Pošta zavřela dvě desítky poboček, do mnoha míst nedoručuje

Česká pošta kvůli záplavám uzavřela zhruba dvě desítky poboček. Do dalších desítek obcí nedoručuje kvůli zaplaveným nebo uzavřeným komunikacím. Uvedla to mluvčí pošty Marta Selicharová. „V důsledku mimořádné situace způsobené záplavami a návazného vyhlášení stavu nouze na většině území ČR, bude Česká pošta dnes plnit své povinnosti pouze v omezeném rozsahu. V postižených oblastech bude omezena dostupnost základních služeb, některé pošty budou muset být uzavřeny a nebude možné zajistit standardní doručování,“ uvedla mluvčí.

13:00Část pražské ZOO je pod vodou

Voda zatopila spodní část pražské ZOO, ta je celá aktuálně uzavřená. Spodní části hrozí stejné poškození jako při povodních v roce 2002. Zvířata se podařilo evakuovat, a to včetně goril, které našly úkryt v protipovodňové věži. Každý další vzestup hladiny Vltavy odteď znamená i větší škody. „Podařilo se nám přemístit stovky zvířat, aniž by jediné z nich zahynulo,“ informovala pražská zoologická zahrada.

Pražská ZOO je pod vodouPražská ZOO je pod vodouZOO je uzavřená, hrozí stejné škody jako při minulých povodních

12:55Hladina vody na soutoku Vltavy a Labe má ještě výrazně stoupat

Meteorologové očekávají další výrazný vzestup hladiny na soutoku Labe s Vltavou. Ve středních Čechách bylo kvůli záplavám evakuováno už více než 1150 lidí. Povodeň v kraji uzavřela také 100 silnic. V Mělníku na Labi byl dopoledne průtok zhruba 2200 metrů krychlových za vteřinu. „V průběhu následujících dvou dnů by řeka měla kulminovat minimálně na 3500 metrů krychlových za vteřinu. V těchto okamžicích v Mělníku pokračuje stavba protipovodňových hrází, zavírají se vrata do přístavu, je vypínán plyn v místech, kde se očekává zaplavení,“ uvedl hejtman Středočeského kraje Josef Řihák. Meteorologové vydali hlášení, že během dneška dojde na soutoku Labe s Vltavou k výraznému vzestupu hladin obou řek v důsledku dotékání vody z horních částí povodí. Několik desítek lidí už muselo opustit lokalitu Rybáře v Mělníku.

12:33Lidé mohou mít na likvidaci škod či kvůli dopravě neplacené volno

Lidé, kteří odstraňují následky povodní, mají v práci nárok na neplacené volno. Mohou ho dostat i tehdy, když se kvůli výpadku dopravy nedostanou do zaměstnání. Zameškanou dobu si mohou napracovat. Pokud firma přeruší práci kvůli velké vodě, musí lidem platit náhradu mzdy. Uvedla to mluvčí ministerstva práce Štěpánka Filipová. Ministerstvo rady shrnulo už v roce 2009 v příručce o pomoci po povodních. Brožuru nyní aktualizuje. Hotova by měla být nejspíš v úterý.

Pokud lidé odstraňují doma povodňové škody a nemohou kvůli tomu do zaměstnání, je to podle zákoníku práce „důležitá osobní překážka v práci“, uvádí příručka. Pracovníci si tak mohou vzít neplacené volno. Mohou se ale se šéfem dohodnout na tom, že si jindy vše napracují.

12:15Lipno dál masivně odpouští vodu

Vodní nádrž Lipno zatím nesníží odtok vody, o což usiloval starosta pražské části Smíchov. Podle Povodí Vltavy Praha o tento krok nepožádala oficiální cestou. Starosta Smíchova odůvodňoval svou prosbu tím, že by snížení odtoku mohlo zabránit hrozící evakuaci 5000 obyvatel pražské části. „Důkladně jsme se touto nelehkou situací zabývali, protože vyjít vstříc, by znamenalo riziko zaplavení několika loděnic na březích Lipna.

Podle posledních informací z Povodí Vltavy ale nakonec Praha svou žádost nepodala oficiální cestou, takže nyní opět věnujeme maximální pozornost jihočeskému regionu,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Pokud by se snížil odtok Lipna, voda by zůstávala v nádrži a mohla vystoupat do okolních lokalit. Hladina řek v Jihočeském kraji mírně opadá. Dnes v poledne platil 3. povodňový stupeň na 13 vodoměrných stanicích, což je výrazně méně než v neděli. Podle Tomáše Vlasáka z českobudějovického hydrometeorologického ústavu se velká voda z jihočeských toků přesune v následujících hodinách do Středočeského kraje a následně dorazí i do Prahy.

11:40Národní galerie v Praze zavřela Anežský klášter a Valdštejnskou jízdárnu

Klášter sv. Anežky, ve kterém je umístěna stálá expozice středověkého umění, a Valdštejnská jízdárna jsou preventivně uzavřeny. Oba objekty budou nepřístupné do pátku. „Přestože za současné situace nejsou umělecká díla ohrožena, zaměstnanci NG o víkendu v Anežském klášteře vyklidili nejníže položené prostory, exponáty a hmatovou expozici pro nevidomé,“ řekla mluvčí NG Eva Kolerusová. Zavřené je i Muzeum Kampa, v němž o víkendu jeho pracovníci odstěhovali umělecká díla i vybavení obchodu a kanceláří do vyšších pater. „Nyní už v muzeu nejsme, protože je za protipovodňovými zábranami,“ řekla Jana Pelouchová z muzea.

Národní muzeum stěhovalo už v neděli exponáty ze svých několika pražských poboček - ze Smetanova muzea na Novotného lávce, z Náprstkova muzea a Českého muzea hudby. Podle internetových stránek NM uzavřela své brány kvůli nebezpečí pádu stromů i Kinského zahrada v Praze 5 s Národopisným muzeem.

Praha VltavaPraha VltavaVoda z Berounky likviduje chatové oblasti na břehu Vltavy. V Davli evakuovali čtyři ulice

11:33Potíže v Praze dělá Rokytka, Vltava má kulminovat odpoledne

Hladiny dvou pražských potoků, Botiče a Šáreckého potoka, klesají, potíže ze tří nejproblematičtějších malých toků dělá hlavně Rokytka v Libni. Podle starosty Prahy 8 Jiřího Janků se situace v Dolní Libni oproti nočním hodinám zhoršila. Obyvatelé by měli být připraveni na případnou evakuaci. Kulminaci samotné Vltavy očekávají vodohospodáři v odpoledních hodinách.

Zaplavená restaurace na náplavce na Rašínově nábřeží v Praze při povodni 3. června.Zaplavená restaurace na náplavce na Rašínově nábřeží v Praze při povodni 3. června.|ctk

Vltava v Praze zaplavila restaurace i náplavky

11:15Vltava zaplavila Císařskou louku, ohrožuje přístav Rozvodněná Vltava v Praze na Smíchově zatopila část ostrova Císařská louka. V chráněném přístavu mezi ostrovem a smíchovským břehem stoupla voda proti normálu zhruba o tři metry a hrozí přelití protipovodňových vrat. V zátoce jsou desítky hausbótů a obydlí na vodě, u kterých kotví malé rekreační motorové lodě. Zátoka navíc slouží jako chráněný přístav Českých přístavů, do kterého se uchylují lodě v případě záplav. V současnosti je úvaziště plné výletních lodí.

11:00V Davli u Prahy bylo evakuováno několik stovek lidí

V Davli u Prahy si vzedmutí hladin Vltavy a Sázavy vyžádalo evakuaci několika stovek lidí. Náhradní ubytování museli vyhledat obyvatelé čtyř ulic. Do některých obydlí se již dostala voda, uvedl starosta Jiří Prokůpek.

10:50Povodeň v Praze zavřela tramvajovou trať z Braníku do Modřan

Cesta tramvají z Braníku na Sídliště Modřany není možná. Podle Krizového štábu není za tuto tramvajovou linku adekvátní náhrada. Kvůli záplavám je od 05:00 omezen provoz metra v centru metropole. V průběhu noci byly také uzavřeny některé ulice. Mimo provoz jsou do odvolání tramvajové linky 4, 5, 6, 8, 14, 17, 24. Naopak posílena je linka číslo 3, která spojuje Modřany s centrem města. Zavedena je zvláštní tramvajová linka 34 z Ortenova náměstí přes Palmovku do Hloubětína.

10:44V Ústí byla uzavřena silnice na Děčín, hrozí závažné komplikace

V Ústí nad Labem byla uzavřena tzv. protipovodňová vana, kudy vede silnice 1/30 spojující město s Děčínem. Objízdné trasy vedou centrem města, dopravu řídí policisté. Město počítá s postupným uzavřením obou mostů, nejprve Mariánského, pak Edvarda Beneše. Podle hasičů by měly být uzavřeny při dosažení hladiny Labe 780 centimetrů. Dopoledna řeka v Ústí dosahovala 706 centimetrů. „Hasičské jednotky jsou schopny odčerpávat případnou vodu pod viaduktem u mostu Dr. Edvarda Beneše do výše hladiny Labe 850 cm a držet jej tak průjezdný,“ sdělil mluvčí severočeských hasičů Lukáš Marvan.

Ústí nad Labem záplavyÚstí nad Labem záplavyZáplavy v Ústí nad Labem

10:30Postižení povodní mohou žádat mimořádnou dávku

Lidé, které postihly povodně, mohou získat na překonání nejhorší situace a zvládnutí škod mimořádnou dávku od státu. Podle ministerstva práce mohou dostat až 51 150 korun. Požádat o tuto podporu mohou svou pobočku úřadu práce. Uvedl to mluvčí centrálního úřadu práce Jiří Reichl. Podle něj se úřad chystá uvolnit také peníze pro obce, aby mohly přijmout lidi na veřejně prospěšné práce na odklízení škod. Částka se zatím propočítává. Pobočka úřadu práce v Kralupech nad Vltavou je kvůli velké vodě zavřena, podle mluvčího se evakuuje. Potřební se mohou obrátit na pracoviště v Mělníku. Volat mohou na telefonní číslo 950 135 111.

10:00Tisíce domácností jsou bez elektřiny

Kvůli záplavám se v Česku ocitly bez proudu tisíce domácností. Energetici museli z preventivních důvodů odpojit desítky rozvodových trafostanic, řadu z nich už zaplavila voda. Nejhorší situace je ve středních Čechách v okolí Berounky, Vltavy a jejích pražských přítoků - Botiče a Rokytky. Nyní se energetici připravují na vzestup hladin řek v severních Čechách. „Připravujeme se tak, jak bude postupovat vlna na severní Čechy, což by mělo nastat v průběhu dne,“ řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

9:45Policisté v Praze odklánějí dopravu

Pražští policisté mají prodloužené služby až na dvojnásobek a policejní hlídky dohlížejí na řidiče na zhruba 25 místech v metropoli. Největší problémy jsou v centru Prahy. Lidé hledají komplikovaně objízdné trasy, často nerespektují situaci a vjíždějí, kam nemají. Policie proto vyzývá všechny řidiče, aby omezili vjezdy do centra.

Zatopené pražské ZáběhliceZatopené pražské ZáběhliceZáplavy v Praze Záběhlicích zcela ochromily dopravu

9:30Ve Vraném nad Vltavou voda napáchala milionové škody

Ve Vraném nad Vltavou muselo být kvůli povodni evakuováno 258 lidí. Záplavy obec se zhruba 2400 obyvateli zasáhly ve dvou vlnách, rozvodnil se Zvolský potok a následně i Vltava. Škody dosáhnou desítek milionů korun, uvedla starostka Martina Filipová. „Povodeň zasáhla zejména okrajové části obce, kde se valila voda ze svahů řeky a z několika potoků. Škodu zvýšila následná záplava z koryta Vltavy, která vystoupila ze svého koryta téměř o šest metrů,“ uvedla starostka.

Zaplavené dětské hřištěZaplavené dětské hřiště|ctkZaplavené dětské hřiště

9:00Policie uzavřela Kralupy nad Vltavou. Evakuace pokračuje

Kralupy nad Vltavou brzo ráno evakuovaly kvůli stále rostoucí hladině Vltavy sídliště U Cukrovaru a několik dalších ulic v centru města. Připravují se na možnou evakuaci sídliště Hůrka, platí třetí povodňový stupeň. Město je policií uzavřeno, mohou do něj vjet už jen obyvatelé a jejich příbuzní, kteří si pro ně jedou.

8:38Neprůjezdných je 14 železničních tratí

Kvůli zaplaveným kolejím nebo popadaným stromům je nyní uzavřeno 14 železničních tratí, především ve Středočeském a Jihočeském kraji. Zpoždění vlaků se počítají řádově v desítkách minut až hodiny. Ve Středočeském kraji je kvůli zaplaveným kolejím neprůjezdná trať Sedlčany - Olbramov - Kouřim - Pečky. Půda se sesunula na trať Davle - Jílové u Prahy. Omezený provoz na dvou kolejí je mezi Nelahozevsí a Libčicemi. V Jihočeském kraji jsou zatopené koleje na v úsecích Hluboká nad Vltavou - Zliv, Dívčice - Číčenice, Ražice - Čejetice a na trati Vyšší Brod - Klášter - Loučovice. V Ústeckém kraji jsou popadané stromy na kolejích mezi Moldavou v Krušných horách a Mostem. V Královéhradeckém kraji je bahnem zavalená trať mezi Kunčicemi nad Labem a Pilníkovem. Napadané stromy leží v úseku Lázně Bělohrad - Ostroměř. V Libereckém kraji jsou zaplavené koleje v úseku Křižany - Rynoltice a v úseku Hrozetín - Merklín leží na kolejích stromy.

8.20Čtvrtá obět povodní: na Benešovsku utonul senior

V Mokřanech na Benešovsku našli v korytě Janovského potoka utonulého dvaaosmdesátiletého muže. Seniora naposledy viděla včera odpoledne jeho manželka, jak kolem potoka odhrabuje a odklízí naplavené větve, řekla mluvčí benešovské policie Diana Škvorová. V souvislosti s povodněmi zemřeli v Česku již dva lidé ve zřícené podmáčené chatě v Třebenicích u Prahy. Záchranáři také v neděli v Trutnově vylovili z Úpy tělo neznámého muže. Policie pátrá i po čtyřech pohřešovaných vodácích.

8:15Uzavírka metra komplikuje pražskou dopravu

Dopravu v Praze od rána kvůli záplavám komplikuje částečná uzavírka metra. S potížemi se potýkají cestující v náhradní autobusové lince XC, linky XA a XB jezdí bez problémů. Příměstské autobusy mají problémy na jihu Prahy, kde byla uzavřena Strakonická ulice. Linka XC je přetížená, a proto nyní hledáme další řešení. Linky XA a XB ale situaci zvládají a dodržují interval čtyři minuty.

Uzavírka metraUzavírka metra|ctkPražské metro je z části uzavřené

7:57Záplavy uzavřely více než 150 úseků silnic

Záplavy uzavřely v Česku více než 150 úseků silnic. K 06:00 evidovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) 152 neprůjezdných úseků, o dvě desítky více než v neděli večer. Nejčastější příčinou je zaplavení silnice, ale voda některé úseky také zanesla bahnem a místy leží spadané stromy. Většinou se jedná o silnice druhých a třetích tříd, ale voda ztěžuje provoz i na dálnici D5 na Berounsku.

Aktuální informace o omezeních najdou řidiči na serveru ŘSD www.dopravniinfo.cz. Nejvíce postiženy jsou jižní Čechy. Například v Lenoře na Prachaticku byl na silnici I/39 uzavřen podemletý most a uzavírka potrvá zřejmě až do 12:00. Na Českobudějovicku bude zase u Sedlece možná až do úterka neprůjezdná silnice I/20 a mezi Lišovem a Borkem asi do dnešního odpoledne silnice I/3.

Povodně již uzavřely 150 úseků silnicPovodně již uzavřely 150 úseků silnicPovodně znemožnily průjezd na 150 úsecích silnic

7:44Řeky v Plzeňském kraji stoupají, nejvíce Radbuza a Úhlava

Hladiny řek v Plzeňském kraji od neděle opět stoupají. Nejhorší situace je na Radbuze, kde prakticky po celém toku platí třetí stupně povodňové aktivity. Stejná situace je na Úhlavě a velmi silné průtoky jsou také na Berounce. Podle předpovědí bude dnes v regionu dále pršet a má napadnout pět až 15 milimetrů; déšť už začal na Plzeňsku.

7:21Bariéry mají zatím rezervu

Povodí Vltavy se bude snažit uržet průtok Vltavy v Praze na maximálně 2800 kubíků za vteřinu. Podle situace na Berounce pak bude povodí regulovat i odpouštění na vltavské kaskádě. „Vodu z přehrad upouštíme neustále, budeme ale postupovat tak, abychom udželi průtok v Praze na zmíněných maximálně 2800 m3/s,“ dodala Pohůnková.

Protipovodňové bariéry v Praze jsou postaveny do výšky, aby zvládly průtok 3250 kubíků vody za vteřinu. Evakuováni už ale museli být obyvatelé části Zbraslavi a Modřan.

Vojáci pomáhali 2. června stavět protipovodňové zábrany na pražské Kampě.Vojáci pomáhali 2. června stavět protipovodňové zábrany na pražské Kampě.|ctkVojáci pomáhali 2. června stavět protipovodňové zábrany na pražské Kampě.

7:00Dopravu v Praze od rána lidem komplikuje uzavírka metra

Dopravu v Praze od rána kvůli záplavám komplikuje částečná uzavírka metra. Provoz v centru je zatím klidný. Například ale na přestupní stanici Muzeum především cizinci obtížně hledali náhradní spoje. Komplikace zřejmě nastanou v dalších hodinách.

Informace o náhradních spojích cestujícím poskytují pracovníci dopravního podniku, kteří v reflexních vestách stojí před vstupy do uzavřených stanic metra.

7:00Část pražské zoo je pod vodou, zvířata jsou v bezpečí

Jižní část pražské zoologické zahrady v Tróji zalila voda. Všechna ohrožená zvířata jsou evakuována, zbývá přestěhovat pouze některé ptáky. Řekl to ředitel zoo Miroslav Bobek. Právě dolní část zoo byla zničena při katastrofálních povodních v srpnu 2002.

Pracovníci městaké knihovny, jejich rodinní příslušníci i přátelé začali 2. června stěhovat svazky ze suterénů do přízemní části budovy v Praze.Pracovníci městaké knihovny, jejich rodinní příslušníci i přátelé začali 2. června stěhovat svazky ze suterénů do přízemní části budovy v Praze.|ctkPracovníci městaké knihovny, jejich rodinní příslušníci i přátelé začali 2. června stěhovat svazky ze suterénů do přízemní části budovy v Praze.

Jak se situace vyvíjela v sobotu a neděli?

Dále k povodním: