Zásadní milník. Izrael otestoval raketu proti střelám dlouhého doletu

Izraelská raketa Arrow

Izraelská raketa Arrow Zdroj: US Navy

Izrael ohlásil, že úspěšně a plně vyzkoušel zdokonalenou verzi obranné rakety Arrow. Izraelské ministerstvo obrany informovalo, že střela zasáhla cvičný cíl nad atmosférou, jehož dráha měla simulovat nepřátelskou raketu dlouhého doletu. Podle ministerstva jde o zásadní milník pro systém izraelské protiraketové obrany.

Antiraketa nové generace Arrow 3 je součástí protiraketového štítu, na jehož budování dostává Izrael značné prostředky od Spojených států. První pokus o úplný test nové protirakety se před rokem nepovedl, nepodařilo se totiž zabránit dopadu cvičné rakety vypálené ze Středozemního moře.

Protirakety Arrow 3 jsou navrženy tak, aby se od nich ve velké výšce oddělily hlavice s náloží, které se změní na satelity, jež vyhledají a zasáhnou útočící objekty. „Raketa úspěšně našla cíl a zničila ho,“ uvedl Jair Ramati z ministerstva obrany. Arrow 3 má dokázat sestřelit nad atmosférou mezikontinentální balistickou střelu, zachytit její zbraně i jaderné, biologické či chemické hlavice.

Dokonalý test

Arrow 3 vyvíjí izraelská státní společnost Israel Aerospace Industries s pomocí amerického výrobce letecké techniky Boeing od roku 2008. Izrael se chce tímto systémem bránit řadě nebezpečí: od raket krátkého doletu vypálených z Pásma Gazy či z Libanonu, přes střely se středním doletem ze Sýrie až po střely vypálené například až z Íránu.

Podle Joava Turgemana z Israel Aerospace Industries byl dnešní pokus „dokonalým testem“. „Odpálili jsme Arrow 3 a poprvé jsme zachytili správný cíl, navíc velmi přesně, jak bylo plánováno,“ citoval Turgemana list The Times of Israel. Protiraketa byla vypálena z letecké základny Palmachim v centrální části Izraele, cvičnou střelu vvypustilo letectvo u izraelského pobřeží.

Předchůdce nového systému, Arrow 2, byl uveden do provozu před více než deseti lety. Jeho úspěšnost se podle izraelské armády pohybuje okolo 90 procent.