Zasahujete do našich práv, stěžují si Poláci na Komisi. Chce jim zrušit daň

Polské obchody, ilustrační foto

Polské obchody, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Polský ministr financí Pawel Szalamacha dnes podrobil kritice pondělní rozhodnutí Evropské komise, podle kterého má Varšava pozastavit výběr nové progresivní daně z obratu, dokud regulátoři neprošetří, zda tato daň neporušuje unijní pravidla o hospodářské soutěži. Podle ministra je rozhodnutí komise "svévolné" a podkopává národní kontrolu daňové politiky, napsala agentura Reuters.

Progresivní daň v Polsku vstoupila v platnost teprve na začátku tohoto měsíce. Komise se obává, že různá míra zdanění může znamenat selektivní výhodu pro společnosti s malým obratem a představovat tak státní pomoc ve smyslu unijních pravidel.

„Záležitosti týkající se daní patří mezi privilegia členských států. Domníváme se, že tu jde o zneužití pravomoci,“ řekl k rozhodnutí komise Szalamacha. Rozhodnutí označil za „úspěch lobbistů“, ze kterého budou profitovat nadnárodní společnosti. Dodal, že pokud bude konečné rozhodnutí komise o dani negativní, Polsko se odvolá k unijním soudům.

Ministr upozornil, že v polském maloobchodním sektoru působí firmy, které mají roční tržby kolem miliardy eur (27 miliard korun), ale díky daňové optimalizaci neplatí v podstatě žádné daně. Odmítl však jmenovat konkrétní podniky. „Rozhodnutí je těžké přijmout, protože komise často vyzývá ke zdaňování zisků v místě jejich tvorby,“ uvedl ministr.

Progresivní daň byla schválena v létě a týká se maloobchodních prodejců. Ti s obratem do 17 milionů zlotých (přes 107 milionů korun) jsou od daně osvobozeni. Pro obrat mezi 17 a 170 miliony zlotých je daň 0,8 procenta a nad 170 milionů 1,4 procenta.

Mluvčí komise označil pondělní rozhodnutí za nestranné a upozornil, že porušení pravidel již bylo shledáno u podobné daně v Maďarsku. To bylo nuceno tuto daň zrušit, napsala agentura Reuters.