Zavražděný Kuciak dostane posmrtně německou mediální cenu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Dva zavraždění novináři, Slovák Ján Kuciak a Malťanka Daphne Caruanová Galiziová, dostanou posmrtně letošní německé mediální ocenění Zlatá Viktorie v kategorii svoboda tisku. Podle agentury DPA rodiny obou žurnalistů převezmou ocenění 5. listopadu během slavnostního večera Svazu německých vydavatelů časopisů v Berlíně.

Kuciak, jenž byl zastřelen i se svou přítelkyní letos v únoru, se mimo jiné pokoušel odhalit propojení politiků a mafie. Naposledy pracoval na článku o podvodech italských podnikatelů na východním Slovensku, zejména s dotacemi a DPH. Maltská novinářka Caruanová Galiziová psala o korupci a byznysu s udělováním maltského občanství. Zemřela při explozi bomby nastražené v automobilu loni v říjnu.

"Ochrana a obrana svobody tisku a mínění patří mezi nejdůležitější cíle německých vydavatelů časopisů," uvedl Svaz německých vydavatelů časopisů v Berlíně. Časopisecké sdružení oznámilo, že laudatio při předávání cen pronese publicistka Düzen Tekkalová. Ve stejný den budou uděleny i další ceny, "čestnou Viktorii" obdrží německá kancléřka Angela Merkelová.