Zeman ocenil zapojení emirátů do akce proti Islámskému státu

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman se dnes sešel s korunním princem emirátu Abú Zabí Muhammadem bin Zajdem Nahajánem. Mluvili spolu o boji proti mezinárodnímu terorismu i o konkrétních hrozbách v současném světě. Zeman se s druhým nejvýše postaveným mužem Abú Zabí sešel v rámci své návštěvy Spojených arabských emirátů. Je prvním českým prezidentem, který zemi navštívil.

„Pan prezident s korunním princem velmi podrobně diskutovali o boji proti mezinárodnímu terorismu,“ uvedl mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. „Hovořili spolu nejen o konkrétních hrozbách v současném světě, ale také o historických kořenech mezinárodního terorismu,“ dodal mluvčí. Zeman podle něj vysoce ocenil, že se SAE zapojily do akce proti takzvanému Islámskému státu.

Princ Muhammad často v zastoupení prezidenta federace sedmi emirátů, který je dlouhodobě zdravotně indisponován, přijímá zahraniční návštěvy.

Podle hradního protokoláře Jindřicha Forejta bylo setkání Zemana s korunním princem velmi přátelské. „Korunní princ pozval pana prezidenta do jedné z restaurací v Abú Zabí,“ poznamenal Forejt. Pikantní na celé záležitosti podle něj bylo, že na místo řidiče hlavní limuzíny si sednul sám korunní princ. Zeman seděl vedle něho a Nahaján mu s výkladem ukázal Abú Zabí.

„Pan prezident to velmi ocenil. Nejenom originalitu toho nápadu, ale i to, že korunní princ má jasnou vizi, jak Abú Zabí vypadá, jaká je jeho budoucnost,“ podotkl Forejt. Oba politici spolu strávili více času než bylo původně plánováno.

Na návštěvu, investice a ambasádu do Prahy

Na podnikatelském semináři Zeman řekl, že prince pozval na návštěvu Prahy. Poznamenal, že by uvítal, kdyby při své návštěvě v hlavním městě Česka otevřel ambasádu. Tu SAE plánují zřídit během první poloviny letošního roku.

Český prezident podnikatele obou zemí vyzval k výměně investic. Zopakoval svůj oblíbený slogan, že je příjemné jíst jablka, ale důležitější je sázet jabloně pro budoucnost. „Musíme zasadit stromy a investovat,“ řekl Zeman. Podnikatele ze Spojených arabských emirátů pozval na chystané investiční fórum.

Spojené arabské emiráty patří podle náměstka ministra zahraničí Martina Tlapy k nejdůležitějším arabským obchodním partnerům Česka. Očekává, že potenciál obchodní spolupráce i nadále poroste. České firmy by se mohly třeba ucházet o podíl na provozu a údržbě stavěné jaderné elektrárny.

Boj proti IS

SAE je jednou ze zemí, které se zapojily do bombardování pozic takzvaného Islámského státu. Zeman proti této radikální organizaci dlouhodobě vystupuje a označuje ji za hlavní nebezpečí pro současný svět. Na nedávné konferenci v Praze vyzval ke sjednocené akci proti základnám teroristů.

O stejných tématech mluvil i při návštěvě Jordánska, odkud ve středu přiletěl do SAE. V Ammánu, hlavním městě Jordánska, vyznamenal krále Abdalláha II. Řádem bílého lva za jeho boj proti terorismu.

Zeman dnes také otevřel novou budovu české ambasády v SAE. Zúčastnil se i místního festivalu, kde se podíval na kulturní představení a prohlédl si historické stavby.

Korunnímu princi přivezl jako dar křišťálový lustr a dekret o členství v českém sokolnickém klubu. Z Abú Zabí si naopak odveze tradiční koberec.