Země APEC si slíbily podporu růstu a volnější obchod

APEC

APEC Zdroj: ctk

Představitelé členských zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) se na závěr svého dvoudenního summitu zavázali, že se budou snažit zmírnit škody způsobené evropskou dluhovou krizí a podpoří slábnoucí globální ekonomický růst dalším uvolněním obchodu, reformou svých ekonomik a posílením veřejných financí. Země mimo jiné odmítly limity pro vývoz potravin a rozhodly se snížit cla u "zelených technologií".

Navzdory suchu, které mělo negativní dopad na sklizeň v USA a Rusku, se představitelé zemí dohodli, že neomezí vývoz potravin, protože otevřené trhy jsou důležité k zajištění spolehlivých dodávek potravin. USA a Rusko jsou největšími světovými producenty pšenice.

Země rovněž schválily seznam 54 druhů ekologického zboží, u kterých budou do roku 2015 snížena dovozní cla na nejvýše pět procent. Seznam zahrnuje rovněž vybavení pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů, nakládání s odpady a monitorování stavu životního prostředí.

Členy APEC je 21 zemí, které tvoří více než polovinu globální ekonomické aktivity a přes 40 procent světového obchodu. APEC se rozhoduje na základě shody, jeho rozhodnutí však nejsou závazná. Vzhledem ke shodě tak summit nepřinesl nové, velké politické iniciativy. Prohlášení ze summitu převážně potvrdilo dřívější výzvy k uvolnění obchodu, boji s korupcí a k většímu uvolnění vývoje směnných kurzů, napsaly agentury AP a Reuters.

DHL: Svět má významný nevyužitý potenciál pro hospodářský růst

Summit APEC se konal v Rusku necelý měsíc poté, co se Rusko stalo členem Světové obchodní organizace. Kvůli krizi v eurozóně postavení zemí z oblasti Asie a Tichomoří posiluje a stávají se hlavním pohonem globálního ekonomického růstu. „Je absolutně jasné, že nejdůležitějším regionem pro ekonomický růst v tomto desetiletí, a možná i v příštím desetiletí, bude Tichomoří,“ uvedl mexický prezident Felipe Calderón.