Zemřel emeritní papež Benedikt XVI., bývalé hlavě římskokatolické církve bylo 95 let

Emeritní papež Benedikt XVI.

Emeritní papež Benedikt XVI. Zdroj: ČTK / AP / Andrew Medichini

Dnes zemřel emeritní papež Benedikt XVI., o jeho smrti s odkazem na Vatikán informovaly světové agentury. Německý duchovní Joseph Ratzinger se úřadu kvůli zdravotnímu stavu vzdal v roce 2013. Na papežský stolec nastoupil v roce 2005, kdy nahradil zemřelého Jana Pavla II.

Benedikt XVI. byl jediným papežem, který v novodobé historii rezignoval na svůj úřad. Před ním se své funkce vzdal jen Celestýn V. v roce 1294. Papež, který byl kvůli svým názorům považován za zástupce konzervativnějšího křídla římskokatolické církve, po své rezignaci žil ve vatikánském klášteře Mater Ecclesiae.

Zdraví Benedikta XVI. se v posledním týdnu prudce zhoršilo. Ještě před několika dny přitom odsloužil emeritní papež ve svém pokoji mši. Informovala o tom agentura ANSA s odkazem na Vatikán. O papeže pečoval jeho osobní lékař, převoz do nemocnice odmítal. 

Vatikán k události vydal písemné prohlášení. "Se zármutkem vám oznamuji, že emeritní papež Benedikt XVI. zemřel dnes v 9:34 v klášteře Mater Ecclesiae ve Vatikánu," uvedl vatikánský mluvčí Matteo Bruni. Doplnil, že rakev s tělem papeže bude od pondělka vystavena ve Svatopetrské bazilice. Očekává se, že pohřeb 265. papeže povede jeho nástupce František, uvedla agentura AFP.