Zisk Adidasu letos klesne kvůli ukončení spolupráce s rapperem Ye o polovinu

Německý Adidas varoval, že jeho čistý zisk za letošní rok dosáhne pouze 250 milionů eur, namísto dříve odhadovaných 500 milionů eur.

Německý Adidas varoval, že jeho čistý zisk za letošní rok dosáhne pouze 250 milionů eur, namísto dříve odhadovaných 500 milionů eur. Zdroj: e15.cz

Adidasu ublížilo především rozvázání spolupráce se slavným rapperem Ye, dříve známým jako Kanye West. Společnost se od něj distancovala kvůli jeho antisemitským a urážlivým výrokům.
Ve Spojených státech se dál sčítají hlasy po kongresových volbách.
Evropská unie příští rok půjčí Ukrajině až osmnáct miliard eur, oznámil místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis (na snímku).
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 314. den roku, svátek má Evžen, před čtyřiceti lety zemřel sovětský vůdce Leonid Iljič Brežněv, mimo jiné zodpovědný za invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.  

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

O složení amerického Senátu rozhodne Arizona s Nevadou

Volební komisaři ve Spojených státech dál pokračují ve sčítání hlasů po úterních kongresových volbách. Pozornost se nyní upírá zejména ke státům Arizona a Nevada, které patrně rozhodnou o tom, zda v Senátu získají převahu demokraté či republikáni. Sněmovnu reprezentantů nejspíš ovládne Republikánská strana, zatím se však zdá, že nebude mít tak drtivou převahu, jak se původně očekávalo. Prezident USA Joe Biden je zjevně s průběžným výsledkem hlasování spokojen. Volby včera označil za „dobrý den pro demokracii“.   

Evropská unie půjčí Ukrajině osmnáct miliard eur

Evropská komise ve středu představila plán finanční pomoci Ukrajině na příští rok. Sedmadvacítka podle něj půjčí válkou zasažené zemi až osmnáct miliard eur, zhruba 438 miliard korun. Čerpání peněz je nicméně podmíněné tím, že vláda v Kyjevě bude pokračovat v provádění protikorupčních a dalších reforem. „Evropa bude dál dělat vše, co může, aby podporovala Ukrajinu a její obyvatele,“ prohlásil eurokomisař Valdis Dombrovskis, jenž návrh prezentoval. 

Adidas seškrtal očekávaný zisk a vybral nového šéfa

Německý výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas očekává, že jeho čistý zisk za letošní rok dosáhne kolem 250 milionů eur, přes šest miliard korun. Ještě v říjnu přitom společnost počítala se ziskem ve výši 500 milionů eur. Za výrazný propad může především nedávné ukončení spolupráce se slavným rapperem Ye, dříve vystupujícím pod jménem Kanye West. Adidas se od umělce distancoval na konci října na základě jeho urážlivých a antisemitských výroků. Německý podnik zároveň tento týden oznámil, že ho od roku 2023 povede nový výkonný ředitel. Stane se jím sedmapadesátiletý Nor a dosavadní šéf konkurenční Pumy Bjørn Gulden.   

Volební výsledky v USA poslaly akcie do mínusu

Americké akciové burzy reagovaly na průběžné výsledky voleb do Kongresu USA strmým poklesem. Investoři zjevně očekávali hladké vítězství republikánů. Index S&P 500 se snížil o 2,08 procenta. Dow Jones odepsal 1,95 procenta a Nasdaq Composite se propadl o 2,48 procenta. Ve středu mírně zlevnily také cenné papíry v západní Evropě. Celoevropský benchmark STOXX Europe 600 ztratil 0,3 procenta. Německý DAX klesl o 0,16 procenta. Britský FTSE 100 odevzdal 0,14 procenta a francouzský CAC 40 uzavřel ve ztrátě 0,17 procenta. 

Stane se dnes

  • Koná se plenární zasedání Evropského parlamentu. Europoslanci na něm zřejmě schválí vstup Chorvatska do Schengenského prostoru.
  • Proběhne zasedání Britsko-irské rady, kterého se poprvé po patnácti letech zúčastní britský premiér. Ministerský předseda Velké Británie Rishi Sunak se na něm setká se svým irským protějškem Micheálem Martinem a také se šéfy vlád Skotska a Walesu.
  • V egyptském Šarm aš-Šajchu pokračuje klimatický summit OSN neboli COP27, jenž potrvá až do 18. listopadu. Dnešek je věnovaný vědeckým poznatkům v oblasti klimatických změn.
  • Očekávají se rozsáhlé stávky zaměstnanců londýnského a pařížského metra, které zásadně ochromí veřejnou dopravu v obou evropských metropolích. 
  • Kyjev bude informovat o říjnovém vývoji inflace na Ukrajině. Ekonomové očekávají, že dosáhne 25 procent.