Volby do Kongresu USA: Republikánům uniká jasné vítězství, výsledky budou těsné

Republikáni v USA slaví volební vítězství. Zřejmě ale nebude tak výrazné, jak očekávali

Republikáni v USA slaví volební vítězství. Zřejmě ale nebude tak výrazné, jak očekávali Zdroj: Reuters

Ve Spojených státech po úterních volbách stále není jasné, která strana získala většinu v Senátu a ve Sněmovně reprezentantů, tedy dvou komorách amerického Kongresu. Předvolební průzkumy předpovídaly velký úspěch Republikánské strany. Podle amerických médií je ale už teď zřejmé, že se „rudá vlna“ nekonala. Zatím je situace spíš vyrovnaná a je možné, že si demokraté nakonec vedli lépe, než se předpokládalo.

Američané v úterý hlasovali o složení celé 435členné Sněmovny reprezentantů a obsazení 35 ze 100 křesel v Senátu. Rovněž vybírali guvernéry ve 36 státech a třech teritoriích. V řadě států se také konala místní referenda.

Republikáni zatím získali 203 křesel ve Sněmovně reprezentantů, uvádí projekce stanice CNN. O 11 připravili demokraty, kteří získali čtyři křesla navíc a nyní jich mají 187. K získání sněmovní většiny strana potřebuje 218 křesel. V Senátu je souboj ještě těsnější, podle předpovědí mají republikáni zatím 49 a demokraté 48 křesel. Stále se čeká na výsledky z Nevady a Arizony, které mohou rozhodnout o většině. V Georgii se rozhodne až ve druhém kole, které se bude konat 6. prosince, protože demokratický senátor Raphael Warnock ani republikán Herschel Walker, podporovaný v kampani exprezidentem Donaldem Trumpem, nezískali potřebných 50 procent hlasů.

List The New York Times odhadl, že kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů získají nakonec republikáni, zatímco většina v Senátu připadne demokratům. Server The Hill připomněl, že pokud dolní komoru Kongresu skutečně ovládnou republikáni, budou mít patrně velmi těsnou většinu, při které je k prosazování zákonů třeba značná schopnost vyjednávání a kompromisů.

Vládnoucí strana obvykle ve volbách, které se konají uprostřed čtyřletého prezidentského období, ztrácí většinu. Zdá se, že demokraté pod vedením prezidenta Joea Bidena přijdou o méně křesel než během hlasování za vlády Baracka Obamy. Větší ztráty v průběžných volbách patrně zaznamenali i republikáni v čele s exprezidentem Trumpem.

Mnoho demokratických kandidátů překonalo očekávání své strany. Demokrat John Fetterman získal za Pensylvánii křeslo v Senátu, které dosud drželi republikáni. Porazil republikána Mehmeta Oze, kterého podpořil exprezident Trump.

Vládnoucí strana obvykle ve volbách, které se konají uprostřed čtyřletého prezidentského období, ztrácí většinu. Zdá se, že demokraté pod vedením prezidenta Joea Bidena přijdou o méně křesel než během hlasování za vlády Baracka Obamy. Větší ztráty v průběžných volbách patrně zaznamenali i republikáni v čele s exprezidentem Donaldem Trumpem.

Mnoho demokratických kandidátů překonalo očekávání své strany. Demokrat John Fetterman získal za Pensylvánii křeslo v Senátu, které dosud drželi republikáni. Porazil republikána Mehmeta Oze, kterého podpořil exprezident Trump.

V úterních volbách propadlo více Trumpových kandidátů, mezi nimi i někteří popírači výsledků amerických prezidentských voleb z roku 2020. Agentura Bloomberg k tomu poznamenala, že překvapivým poraženým, který ani nebyl na volebním lístku, se stal právě Trump a jeho extremistická politika.

V úterních volbách propadlo více Trumpových kandidátů, mezi nimi i někteří popírači výsledků amerických prezidentských voleb z roku 2020. Agentura Bloomberg k tomu poznamenala, že překvapivým poraženým, který ani nebyl na volebním lístku, se stal právě Trump a jeho extremistická politika.

Průběžné výsledky voleb do Kongresu exprezidenta Trumpa zjevně nepotěšily. Podle CNN nejmenovaný poradce z exprezidentova okolí řekl, že Trump při sledování výsledků zuří a „na všechny křičí“. Podle poradce Trump zřejmě nezmění plán vystoupit 15. listopadu s významným sdělením, protože „odklad by byl ponižující“. Média přitom očekávají, že by Trump mohl ohlásit záměr kandidovat v příštích prezidentských volbách. Sám Trump uvedl, že určité aspekty úterních voleb byly pro něj zklamáním, z jeho osobního pohledu ale šlo „o velké vítězství“.

Demokraté dosáhli zisků i v guvernérských volbách, například v Massachusetts a Marylandu získali zpět dva guvernérské posty držené republikány. V Michiganu obhájila mandát přední demokratka Gretchen Whitmerová, v New Yorku Kathy Hochulová a novým guvernérem Pensylvánie se podle odhadů stane demokrat Josh Shapiro. V čele Massachusetts stane demokratka Maura Healeyová, která bude první otevřeně lesbickou guvernérkou v USA.

Drtivé vítězství oslavil republikánský guvernér Ron DeSantis, který na Floridě obhájil mandát. DeSantis je považován za možného kandidáta na prezidenta ve volbách v roce 2024 a největšího republikánského soupeře Trumpa. V Arkansasu byla guvernérkou zvolena bývalá Trumpova mluvčí Sarah Huckabeeová Sandersová. V Texasu podle očekávání obhájil mandát republikánský guvernér Greg Abbott.

Souběžně s volbami se v některých amerických státech konala řada referend. Obyvatelé pěti amerických států se jasně vyslovili proti omezení reprodukčních práv žen. Obyvatelé Kalifornie, Vermontu a Michiganu si odhlasovali zakotvení práva na potrat do svých ústav. V tradičně republikánských státech Kentucky a Montaně voliči odmítli navrhované zpřísnění interrupcí.

Menší shoda panovala na legalizaci marihuany pro rekreační účely. Voliči v Marylandu a Missouri se vyslovili pro legalizaci, odmítli ji naopak obyvatelé Arkansasu a Severní i Jižní Dakoty.

Prezidentské volby 2023: Kdy přesně se konají a jak probíhají?

Video placeholde
• Videohub