Pokrytecká Evropa vykupuje plyn chudším zemím

Evropa sází na plyn z alternativních zdrojů, ten však začíná chybět v nejchudších zemích světa. Ilustrační foto

Evropa sází na plyn z alternativních zdrojů, ten však začíná chybět v nejchudších zemích světa. Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Západní země loni na klimatickém summitu vyzývaly ostatní, aby se vzdaly uhlí. Nyní nejen Německo více využívá uhelné elektrárny.
Západní země loni na klimatickém summitu vyzývaly ostatní, aby se vzdaly uhlí. Nyní nejen Německo více využívá uhelné elektrárny.
Uhlí získává v některých zemích výsadní postavení při přepravě po železnici.
4
Fotogalerie

Evropa se před začátkem zimy uklidňuje tím, že ceny plynu na burze postupně klesají a zásobníky se plní i přesto, že Rusko téměř zavřelo přívodní kohouty. Moc se přitom neohlíží na to, že syslení suroviny z alternativních zdrojů uskutečňuje na úkor nejzranitelnějších zemí. A ráda také pozapomněla, že před rokem na summitu v Glasgow peskovala některé státy za neochotu skoncovat urychleně se spalováním uhlí, z jehož energie se nyní ráda hřeje.

Zatímco loňská klimatická konference v Glasgow byla bedlivě sledovanou událostí, letošní v Egyptě zůstává na okraji zájmu. Za rok se toho ve světě změnilo tolik jako málokdy dříve. Válka na Ukrajině a energetická krize nejenže přenastavily evropské priority, ale také ukázaly, jak dokáže být Západ pokrytecký a hodnotově nestálý.

Loni se Evropská unie pyšnila svým Green Dealem a považovala se za tahouna boje proti klimatickým změnám, který chce inspirovat a strhnout na zelenou cestu ostatní. Za jedno z velkých vítězství před skotským summitem byl považován závazek Číny, že už nebude financovat výstavbu uhelných elektráren v zahraničí.

VIDEO: Tisková konference po jednání vlády

Video placeholde
• ČTK/Blesk

O rok později Německo připojuje k síti jeden blok tepelných elektráren za druhým a transport uhlí získal přednost na železnici. Paradoxně také kvůli nízké hladině Rýna, spojované s klimatickými změnami a spalováním fosilních paliv.

Nemluvě o tom, že po zákazu dovozu uhlí z Ruska míří do EU tato hornina ve velkém z těch nejvzdálenějších končin světa včetně Austrálie, jež byla loni kritizována za neochotu ukončit její dobývání. Nebo z kolumbijského dolu přezdívaného „Zrůda“, který připravuje místní obyvatele o půdu.

Jisté pokrytectví Evropa předvedla, už když se v Glasgow hovořilo o klimatických dopadech úniků metanu při těžbě a přepravě plynu, které podle některých názorů dokonce předčí uhlí. Především Berlín přesto dál sázel na tuto surovinu z Ruska, dokud kromě ní nezačalo exportovat i tanky.

A když už není ruský plyn žádoucí ani dostupný, doveze se odjinud. Co na tom, že bohatá Evropa v honbě za plnými zásobníky přeplácí chudé zákazníky jako Bangladéš, Pákistán či Filipíny. To zřejmě povede k výpadkům a odstávkám továren a prohloubí chudobu v regionu.

Lidnaté asijské země nemají jinou možnost než se sbližovat s Ruskem a obracet se k levnějším a špinavým zdrojům, především k uhlí. Ovšem právě v těchto zemích Čína na nátlak Západu v posledním roce své uhelné projekty rušila.

Evropské státy se navíc v uplynulých měsících snažily vymámit větší dodávky plynu z Afriky a přimět ji k navýšení těžby. Patrně jim přitom nijak nepřekážel jejich podpis pod dohodou z Glasgow, slibující letos ukončit financování fosilního sektoru v zahraničí.

Unijní vlády a Brusel mají samozřejmě právo měnit pod tíhou okolností své priority a chránit evropské obyvatelstvo a průmysl. Těmito otočkami, byť je označují za krátkodobý odklon od zelených plánů, však ztrácejí nárok moralizovat znečišťovatele ve zbytku světa a v roli tahouna boje proti klimatickým změnám se stávají nedůvěryhodné. Kdo by také poslouchal kazatele vody, který ostatním víno sebral a vypil.