Zisk Samsungu díky čipové divizi stoupl na rekord, už posedmé

Novinka Samsun S4 Zoom

Novinka Samsun S4 Zoom

Jihokorejskému výrobci elektroniky Samsung Electronics stoupl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 25 procent na rekordních osm bilionů wonů, zhruba 140 miliard korun. Samsung překonal rekord již sedmé čtvrtletí za sebou. K rekordním výsledkům nejvíce přispělo oživení v divizi polovodičů, které překonalo i prudké zpomalení růstu prodeje vyspělých chytrých telefonů. Rekordní byly i tržby a provozní zisk.

Chytré telefony byly hlavním pohonem růstu v předchozích čtvrtletích. Tržby společnost zvýšila o 13 procent na 59 bilionů wonů. Provozní zisk vzrostl o 26 procent na deset bilionů jenů. Samsung je největším světovým výrobcem chytrých telefonů, paměťových čipů a televizorů.

Zisk polovodičové divize se ve čtvrtletí zdvojnásobil na 2,06 bilionu wonů. Rostla hlavně poptávka po paměťových čipech používaných v mobilních přístrojích, serverech a herních konzolích. Zisk mobilní divize sice byl rovněž rekordní a přispěl k celkovému provoznímu zisku téměř 70 procenty, růst poptávky po prémiových chytrých telefonech Galaxy S4 a Galaxy Note 3 se však téměř zastavil. Pohonem poptávky v divizi tak byly hlavně levné přístroje.

Samsung očekává, že růst prodeje vyspělých chytrých telefonech zůstane slabý i v posledním čtvrtletí, které je obvykle vrcholem sezonní poptávky po spotřební elektronice. Samsung naopak předpokládá růst prodeje tabletů o více než 20 procent. Doufá, že se mu tak podaří snížit náskok Applu na tomto trhu, napsala agentura AP.