„Žluté vesty“ chystají další protesty. Naše zloba se změní v nenávist, varují Macrona

V Paříži proběhly další protesty žlutých vest. (22.12.2018)

V Paříži proběhly další protesty žlutých vest. (22.12.2018) Zdroj: Reuters

V Paříži proběhly další protesty žlutých vest. (22.12.2018)
V Paříži proběhly další protesty žlutých vest. (22.12.2018)
V Paříži proběhly další protesty žlutých vest. (22.12.2018)
4
Fotogalerie

Koncem loňského roku to vypadalo, že demonstrace takzvaných žlutých vest ve Francii pomalu utichají. Poté, co byl nedávno jeden z jejich mluvčí zatčen, se ale hnutí opět mobilizuje a na sobotu plánuje další protesty. Žluté vesty ve čtvrtek zveřejnily otevřený dopis prezidentu Emmanuelu Macronovi. Požadují v něm výrazné snížení daní na výrobky základní potřeby i zavedení referenda z občanské iniciativy.

„Zloba se přemění v nenávist, jestli budete z vašeho piedestalu i nadále považovat obyčejné občany za žebráky a lidi, kteří nejsou ničím,“ píše se v otevřeném dopise francouzskému prezidentovi. Celý jeho text zveřejnilo hnutí žlutých vest ve čtvrtek na facebookové stránce nazvané La France en colère (Rozzlobená Francie), kterou sleduje na 300 tisíc lidí.

Dopis je odpovědí na Macronovo přání k novému roku, v němž se zmínil o těch, kteří se pod záminkou, že mluví hlasem lidu, stávají „mluvčími nenávistného davu“. „Žluté vesty“ v reakci a v nezvykle ostrém tónu požadují zavedení referenda z občanské iniciativy, výrazné snížení daní na produkty základní potřeby a rovněž výrazné snížení platů a benefitů poslanců a vysokých státních úředníků.

Představitelé hnutí, mezi nimiž nechybějí mediáně známí mluvčí, jako je Priscillia Ludoskyová nebo Éric Drouet, se zároveň stavějí skepticky k Macronem prosazovanému plánu na občanské konzultace. Ty jsou podle nich jen „politickou pastí“, která má potopit to, co prý prezidenta skutečně děsí – institut občany vyvolaného referenda.

Dopis je nezvykle ostře formulovaný a nenapadá vládu či elity jako takové, ale přímo Macrona: „Pane Emmanueli Macrone, vaše činy a výroky vás zdiskreditovaly a z hlediska lidských práv, k nimž jsou Francouzi hluboce ukotveni, jsou odsouzeníhodné,“ píší signatáři.

Vyzývají zároveň k osmé sobotě protestů – v Paříži se mají „žluté vesty“ sejít před budovou radnice a vydat se k Národnímu shromáždění. Další skupina se chce shromáždit na Náměstí Republiky a pokračovat by měly i akce v regionech včetně blokád kruhových objezdů. Na konci čtyřstránkového dopisu nechybí zmínka o nenásilné povaze demonstrací.

Podle dnes zveřejněného průzkumu agentury Odoxa si pokračování protestního hnutí přeje 55 procent Francouzů.

Celý článek naleznete na info.cz >>>


Chtějí vyšší důchody i přímou demokracii. Kdo jsou žluté vesty a jaké jsou jejich požadavky? Více zde >>>