Vedení Prahy vstupuje do jednání o osudu žižkovské Kliniky. Ta se má vyklidit příští týden

Autonomní sociální centrum Klinika

Autonomní sociální centrum Klinika Zdroj: klinika.451.cz

Autonomní sociální centrum Klinika
Demonstrace za zachování Kliniky
Autonomní sociální centrum Klinika
Demonstrace za zachování Kliniky
Klinika
6
Fotogalerie

Necelý týden před plánovaným vyklizením Autonomního sociálního centra Klinika v Praze 3 vstupují do hry o jeho budoucnost zástupci pražského magistrátu. Do budovy se mají nastěhovat železniční geodeti, aktivisté ale mají pochyby o výhodnosti projektu.

Pro Autonomní sociální centrum Klinika v Praze na Žižkově svitla naděje ze strany vedení hlavního města. Jeho představitelé jednali o dalším osudu objektu se Správou železniční dopravní cesty, které nemovitost patří. Exekutorské vyklizení budovy je naplánováno na 10. ledna.

„Vyjádřili jsme zájem jednat,“ potvrdil serveru E15.cz náměstek primátora Petr Hlaváček (za Spojené síly pro Prahu). Více informací podle něj bude k dispozici příští týden.  

Podívejte se na starší video z Kliniky:

Video placeholde
Klinika • e15

První kolo jednání zástupců magistrátu se SŽDC se již uskutečnilo. „Témata rozhovoru zahrnovala problematiku železniční dopravy, železniční infrastruktury a staveb na území hlavního města. V rámci diskuze se hovořilo i o objektu bývalé polikliniky,“ sdělila mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Železničáři tvrdí, že objekt Kliniky potřebují pro své potřeby. „Projektová dokumentace je vypracovaná. Běží stavební řízení. Termín zahájení rekonstrukce nelze v tuto chvíli přesně sdělit. Náklady předpokládáme kolem 50 milionů korun. Samotná rekonstrukce potrvá přibližně 18 měsíců. Následně se do objektu přesune padesátka zaměstnanců SŽDC, kteří jsou nyní v prostorách s komerčním nájmem,“ dodala Šubová ze SŽDC.

Squateři ale potřebnost domu pro potřeby státní železniční organizace zpochybňují. „Vzhledem k tomu, že geodetická divize SŽDC je v současnosti ve velmi výhodném nájmu a návratnost nákladů na rekonstrukci budovy Kliniky je přes třicet let, nedává tato investice ekonomický smysl,“ řekl zástupce centra Jan Trnka. Navíc podle něj územní plán vyžaduje, aby polovina plochy po rekonstrukci připadla zdravotnickým ordinacím, takže se všichni geodeti SŽDC do objektu stejně nevejdou.

Objekt bývalé polikliniky obsadili aktivisté v roce 2014. Následně v něm vytvořili Autonomní sociální centrum Klinika, které pořádá řadu kulturních, vzdělávacích a sociálních akcí. V roce 2016 obdržela Klinika od Nadace Charty 77 Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost.

Původně měli aktivisté s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových uzavřenou smlouvu o zápůjčce nemovitosti. Ta však již vypršela. Stížnost proti plánovanému vyklizení Kliniky v listopadu zamítl Ústavní soud.